Poslovil se je igralec Tone Šolar

Avtor: SNG Nova Gorica

Dolgoletni član igralskega ansambla SNG Nova Gorica, igralec Tone Šolar, je v starosti 79 let preminil v težki bolezni.


Tone Šolar / Foto: atelje Pavšič Zavadlav

Pogreb bo v rodni Kropi v petek, 19. junija 2015, ob 16. uri. Od 10. ure bo ležal v mrliški vežici na pokopališču v Kropi. Kot sporočajo iz SNG Nova Gorica, bodo njegov veder in srčen značaj ohranili v lepem spominu.

Kratek življenjepis

Tone Šolar je sprva veliko nastopal po amaterskih odrih, leta 1956 pa se je posvetil študiju igre na ljubljanski akademiji. Po študiju je najprej igral v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, že leta 1965, ko je bilo novogoriško gledališče še polpoklicna ustanova, pa je postal član tukajšnjega igralskega ansambla. Dvajsetim predstavam, ki jih je sooblikoval v Goriškem gledališču, jih je v treh desetletjih (1969-1999) dodal še sto kot član Primorskega dramskega gledališča (današnji SNG Nova Gorica). Med njegovimi markantnimi dramskim študijami omenimo vsaj Temnikarja v Povšetovi priredbi Balade o trobenti in oblaku, Marjana v Povšetovi monodrami Izvolite, tovariš Marjan, Ponza v Pirandellovi drami Kaj je resnica? (zanj je prejel Borštnikovo nagrado) in Doktorja Ranka v Ibsenovi Nori, oblikoval pa je tudi celo vrsto imenitnih likov v predstavah za otroke in mladino. Poleg gledaliških vlog je Tone Šolar sodeloval tudi v številnih celovečernih filmih ter televizijskih nanizankah in nadaljevankah.


Kaj je resnica? / Foto: atelje Pavšič Zavadlav
V prostem času je kot umetnostni kovač ustvaril številne izdelke. Precej so jih v SNG NG uporabili tudi v predstavah in nekateri so še vedno v gledališki rekvizitarnici.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poslovil-se-je-igralec-tone-solar