Poletna muzejska noč v Slovenskem gledališkem inštitutu

Avtor: SLOGI

Tudi letos v SLOGI-ju na Poletno muzejsko noč 20. junija pripravljajo pester program. Vstop prost.


Foto: Arhiv SLOGI

Med 18. in 24. uro vabljeni na ogled stalne razstave HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja. Razstava predstavlja vpetost slovenskega gledališča v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.

Ob 18. uri vas bodo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja popeljali v znakovnem jeziku.

Ob 19. uri lepo vabljeni na ogled žive lutkovne dediščine – obnovljene lutkovne predstave Milana Klemenčiča Doktor Faust (1938) po motivih iz 18. stoletja. Ob 20. uri si boste lahko ogledali tudi odrsko zakulisje lutkovne predstave in kratko predstavitev miniaturnega Klemenčičevega gledališča. »Doktor Faust nedvomno predstavlja enega najmarkantnejših likov evropske literarne zgodovine. Motiv zgodbe o učenjaku, ki je v želji po absolutnem spoznanju sveta prodal svojo dušo hudiču, sega v evropski srednji vek. Vendar pa njegov zametek pomeni že legenda o Theophilu, ki je prišla v Evropo v 11. stoletju iz Male Azije in je bila v obliki igre zapisana v Franciji v 13. stoletju. Temu zapisu so potem sledile različne nemške inačice. Faust se kot naslovni junak prvič pojavi v drami Christopherja Marlowa v 16. stoletju. V Nemčiji je v 17. in 18. stoletju postal Doktor Faust ena najbolj priljubljenih iger potujočih lutkovnih gledališč in se kot del železnega repertoarja lutkarjev razširil po vsej srednji Evropi. Tako se je z njim srečal tudi veliki nemški pesnik Goethe in ga prelil v svojo znamenito dramsko pesnitev. Pa vendar je Faust večji del svojega gledališkega življenja preživel na lutkovnih odrih. Slovenska lutkovna uprizoritev Doktorja Fausta iz leta 1938 v Ljubljani je pomenila ustvarjalni vrh nestorja slovenskega lutkarstva, slikarja Milana Klemenčiča (1875-1957) …« (iz zapisa Matjaža Lobode v Milan Klemenčič: Doktor Faust (Gledališki list LGL, sezona 2005/06)). Dogodek v Slovenskem gledališkem inštitutu pripravljajo v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in nedavno odprtim Lutkovnim muzejem, ki se poklanja slovenski lutkovni umetnosti in obiskovalcem vseh starosti obeta številne nove možnosti za spoznavanje lutkovne umetnosti in dediščine.

Ob 21. uri se boste lahko podali na nočni gledališki sprehod po Ljubljani po poti nekdanje kapucinske procesije in si ogledali zgodovinska prizorišča gledališkega življenja Ljubljane. Zbor v atriju Slovenskega gledališkega inštituta.

Povezava: Poletna muzejska noč


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poletna-muzejska-noc-v-slovenskem-gledaliskem-institutu