Zaključna predstava 1. sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder

Avtor: Nagib

Hrvaški plesalec in koreograf, režiser in performer Matija Ferlin, ki je diplomiral na nizozemski School for New Dance Development, bo v Mariboru v ponedeljek, 29. junija 2015, ob 21. uri v Lutkovnem gledališču Maribor nastopil s projektom "SAD SAM Lucky", tj. performansom, ki spada v linijo Ferlinovih solističnih performansov "SAD SAM".


Foto: Nada Žgank

Matija Ferlin, eden najboljših balkanskih plesalcev in koreografov, ki ga je, med drugim, njujorški časopis V že leta 2011 razglasil za enega najobetavnejših mladih koreografov, je hkrati umetnik, ki ga zanima polje intermedialnega, zato njegov umetniški opus zajema tako področje kratkih filmov, razstav ter seveda odrskih produkcij, v katerih je sodeloval z umetniki, kot so Ivica Buljan, Maja Delak, Ame Henderson, Sasha Waltz, Keren Levi, Martin Butler, Heinz Peter Knez ter David Zembrano, Jasna Žmak idr., s svojimi projekti pa je Ferlin, ki trenutno živi in deluje v Pulju, gostoval po festivalih sveta. Pri tem je, morda kot zanimivost, potrebno omeniti še Ferlinovo sodelovanje s hrvaško rock skupino Pips, Chips & Videoclips.
 
V leta 2012 premierno uprizorjenem performansu "SAD SAM Lucky" se Ferlin sooča s poezijo Srečka Kosovela, na kar opozori že v samem naslovu predstave (Lucky = Srečko). Opirajoč se na neusahljivo relevantnost Kosovelovih verzov, njegovo iskrenost, melanholično preroštvo in sentimentalno tragičnost, Ferlin v "SAD SAM Lucky" ustvari izjemno fizičen, turbulenten in emocionalen poklon temu samosvojemu avantgardističnemu pesniku.
 
S predstavo "SAD SAM Lucky" se hkrati končuje 1. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder, s katero je Društvo Nagib v sodelovanju z Narodnim domom Maribor v sezoni 2014/2015 v Maribor pripeljalo enajst projektov s svetovne in slovenske sodobnoplesne in perfomativne scene.

Preddogodek sezoni je bil Nagibov inkubator, ki je, tradicionalno, poleti 2014 na rezidenci gostil umetnike svetovnega kova. Uverturi Inkubatorja je sledila razprodana otvoritvena predstava sezone, tj. "Zapiranje ljubezni" (Mini teater Ljubljana), oktobra pa je na odru Narodnega doma nastopila avstralska koreografinja in plesalka Rhiannon Newton z "Asemblažo za eno telo". Novembra sta sledila avtorska projekta v produkciji Društva Nagib: "Avdicija za producente" Ajde Tomazin ter "Ampak jutri" Katje Kosi, v decembru 2014 so na skupno povabilo Društva Nagib in Drugajanja v Maribor prišli prav tako razprodani "Tatovi podob" (Emanat), januarja pa "LAB: Kako (uprizarjanje)" (No!training Lab) in "Neforma 38" (Tina Dobaj, Danijel Marinič). Predzadnji predstavi v sezoni Nagib na oder sta bili "Balet upora" (Leja Jurišič in Petra Veber) ter, v sodelovanju z Gibanico, predstava "Hit /This is not a hit" (Matej Kejžar in Marjan Stanić).

Poleg omenjenih predstav je Društvo Nagib pripravljalo še dodaten program v obliki pogovorov in diskusij po predstavah, pri čemer smo sodelovali s Kritiško-producentskim laboratorijem Društva Moment. V želji spodbujanja in približevanja mlade publike sodobni uprizoritveni umetnosti so se v sezoni 2014/2015 poskušali povezovati tudi navzven, v obliki spremljevalnega programa s Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, ki je v decembru kletne prostore Narodnega doma okrasila z izdelki dijakov smeri uporabnih predmetov, ter Drugo gimnazijo Maribor v okviru že omenjenega festivala Drugajanje.

S prvo sezono Nagib na oder, so sodelavci Društva Nagib pod vodstvom producentke in umetniške vodje Petre Hazabent, ki je bila letos nagrajena tudi z nagrado Ksenije Hribar za producentske dosežke, v Maribor uspešno izpeljali prvi poskus kontinuiranega sodobnoplesnega ter performativnega dogajanja, ki ga zaključujejo na Festivalu Lent z vrhunskim plesnim performansom Matije Ferlina "SAD SAM Lucky".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zakljucna-predstava-1-sezone-sodobnih-uprizoritvenih-umetnosti-nagib-na-oder