La Justice ali utrujajoče ravnovesje v SNG Maribor

Avtor: SNG Maribor

Na tribuni odra Stare dvorane SNG Maribor bo v sredo, 17. junija ob 20. uri predstavljen avtorski projekt po litografijah Honoréja Daumierja z naslovom La Justice ali utrujajoče ravnovesje. Gre za premiero diplomske predstave študentov četrtega letnika AGRFT v koprodukciji z SNG Maribor.


SNG Maribor / Foto: Arhiv STA

V sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo bo premierno uprizorjena diplomska predstava študentov četrtega letnika pod mentorskim vodstvom profesorjev Sebastijana Horvata in Kristijana Mucka, avtorsko zastavljena kot gledališka interpretacija Daumierjevih politično angažiranih litografij v režiji Juša Zidarja.

V predstavi sta uporabljena odlomek iz Goethejevega Fausta v prevodu Erike Vouk in pesem Srečka Kosovela. La Justice ali utrujajoče ravnovesje izpostavlja dilemo sodobne realnosti – vprašanje družbene pravičnosti v času, ko se je obstoječi sistem izčrpal, ko se soočamo s krizo predstavniške demokracije in kapitalizma ter obotavljivo iščemo morebitne alternative.

Daumierjeve litografije s sporočilnimi, že skoraj gledališkimi situacijami in liki iz meščanskega vsakdana predstavljajo osnovo za odrsko raziskavo in eksperiment na temo delovanja farse in farsičnega, telesne ekspresije ter preigravanja reprezentativnih simbolov sodobne politične konvencije in njenih zastarelih ideoloških principov.

V predstavi igrajo Anita Gregorec, Gregor Prah, Filip Samobor, Maruša Majer, Lena Hribar, Nik Škrlec in Nejc Cijan Garlatti. Pod dramaturgijo se podpisujeta Eva Kraševec in Anja Pirnat, kostumografinja je Mateja Fajt, scenograf Tine Tribušon. Koreografija je delo Enye Belak, oblikovanje svetlobe podpisuje David Orešič, avtorica glasbe je Alenka Mrakovčič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/la-justice-ali-utrujajoce-ravnovesje-v-sng-maribor