Prihaja festival Pajek Sleng

Avtor: Pekinpah Kink Kong

V ljubljansko Staro mestno elektrarno se v soboto 13. junija in nedeljo 14. junija 2015 ponovno vrača že četrto nadaljevanje mednarodnega festivala (pre)drznih performativnih umetnosti - Pajek, ki ga organizira produkcijski kolektiv Pekinpah Kink Kong.


Ideal / Foto: Petra Veber

Po uspešnih potujočih plesno-umetniških manifestacijah Spider, Spider Expand! in Spider White, ki so med leti 2010 in 2014 potekale ne le v Ljubljani, temveč tudi v Lyonu, Berlinu, Atenah, Bruslju in Zagrebu, se Pajek v prestolnico vrača pod imenom Spider Slang/Pajek sleng.

Vrhunci festivala vključujejo: premiero plesnega performansa Ideal razvpitega slovenskega dueta Jurišić-Reba; novo plesno predstavo cenjenega mladega brazilsko-nizozemskega koreografa Fernanda Belfioreja; koreografirani "krvaveči" performans vrhunskega grško-angleškega teoretika in umetnika performansa Pavlosa Kountouriotisa; zadnjo predstavo Mateja Kejžarja, čigar najnovejša koreografija bo v juliju doživela premiero na najpomembnejšem evropskem gledališkem festivalu v Avignonu, in koncert sveže srbske indie pop atrakcije Artan Lili.

Iniciator projekta in umetniški vodja festivala, priznani koreograf Matej Kejžar o tokratnem festivalu pravi: "Spider Slang tematizira iskanje novega jezika, in sicer takšnega, ki ne bo ukrivljen tako, da bi ustrezal dominantni epistemologiji in spodbujal takojšnje priznanje in istovetenje".

Festival Spider Slang bo tukajšnjemu občinstvu postregel z domačo premiero, ekskluzivnim koncertom ter kopico novih performansov in plesnih predstav iz tujine, ki jih v Sloveniji še nismo videli. Festival, ki bo vključeval tudi fotografsko razstavo Matije Lukića, bo v improviziranem performativnem slogu povezoval znameniti dunajski gledališki umetnik Thomas Kasebacher.

Na festivalu Spider Slang bo premierno uprizorjen plesni performans Ideal razvpitega dueta Leja Jurišić in Teja Reba, ki deluje na križišču med plesom, performansom in (postdramskim) gledališčem in je v preteklosti gostoval tudi na newyorškem bienalu Online Art+, dunajskem Tanzquartierju in v londonškem ]performance space[-u. V Idealu, ki je neposredna, četudi subtilna, kritika "patriarhalnih polzvezdnikov", nastopajoči zapopadeta Goebelsovo delitev na intimno, osebno-javno in javno življenje posameznika ter jo cepita na Marxovo misel, da se da veliko dela postoriti kar v postelji. Producent predstave je Bunker, Ljubljana.

Spider Slang gosti tudi najnovejšo predstavo brazilsko-nizozemskega koreografa Fernanda Belfioreja, ki je trenutno eden izmed najbolj cenjenih mladih koreografov v Evropi. V njej Belfiore, ki je v preteklosti sodeloval tudi z Deborah Hay, Jeremyjem Wadom in Ann Liv Young, radikalno preizprašuje koncept "družbenih struktur" po Josephu Beuysu.


Movement Monochromes / Foto: Roland Szabo
Ljubitelje body arta bi na festivalu znal očarati "krvaveči" performans Movement Monochromes, ki je delo mednarodno uveljavljenega teoretika performansa in koreografa Pavlosa Kountouriotisa, sicer tudi nekdanjega sodelavca Trishe Brown, Rona Atheya in Mehmeta Sanders.

Festival Spider Slang bo premierno v Sloveniji predstavil tudi glasbeno zasedbo Artan Lili, najnovejšo srbsko koncertno atrakcijo, ki je izšla iz bendov, kot so Obojeni program in Stuttgart online. Artan Lili na regionalne glasbene lestvice že nekaj mesecev pošiljajo hit za hitom, ki jih vedno spremljajo tudi pripadajoči jim vizualno odlično izdelani videospoti, s čimer na inovativen način promovirajo svojo prvo, zlagoma nastajajočo ploščo. V njihovih melodičnih indie pesmih, ki jih mnogi na Hrvaškem in v Srbiji že znajo na pamet, je zaznati vplive noise rocka, brit- in elektro-popa, punka, krautrockovske repetitivnosti in jugoslovanske novovalovske scene.

Festival Spider Slang, ki ga podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo ter v partnerstvu z Bunker, Ljubljana, bo potekal v popoldanskih in večernih terminih v soboto 13. junija in nedeljo 14. junija v prostorih Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana. 

Povezava: Spletna stran festivala Spider Slang


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihaja-festival-pajek-sleng