Kreslin v Milwaukeju

Avtor: STA

Slovenski glasbenik Vlado Kreslin je prvič nastopil v gledališki predstavi v ZDA.


Kreslin je nastopil v vlogi mornarja, v predstavi z naslovom Tri druge sestre (Three Other Sisters), ki sta jo ustvarila umetniška režiserja gledališča Gigante Isabelle Kralj in Mark Anderson. Zgodba je povzeta po črnogorski legendi o treh sestrah iz Budve, ki so se zaljubile v istega mornarja. Mornar je vsaki posebej obljubil, da se bo s poti po morju vrnil le zanjo, vendar se ne vrne in sestre ga zaman čakajo do smrti.

V vlogi sester nastopajo Simone Ferro, Isabelle Kralj in Janet Lilly, Vlado Kreslin pa igra pojočega mornarja z repertoarjem lastnih pesmi v angleškem jeziku in nekaj pesmi Boba Dylana. "To je bil moj ameriški gledališki prvenec in sem zadovoljen," je povedal Kreslin in dodal, da je nastopal sicer samo s pesmimi brez dialoga ali monologa, kot neke vrste mit. Med pesmimi, ki so postale del predstave, so bile med drugim v angleški jezik prevedene Spominčice, Pot v Raj in Tvoje Jutro.

Časopis Milwaukee Wisconsin Journal Sentinel je v kritiki predstave med drugim navedel, da Kreslinove "grenko-sladke" pesmi z glasom, ki spominja na Brucea Springsteena, poudarjajo življenje treh sester, ki se odvija v seriji komičnih skečev, v igri, ki po vzoru Antona Čehova pokažejo ceno, ki jo ljudje plačujejo, ko prelagajo svoje sanje.

Gledališča "Theatre Gigante", je leta 1987 ustanovila Isabelle Kralj, sicer nečakinja znane slovenske igralke Elvire Kralj. Starša Kraljeve Iza in Vladislav pa sta v Milwaukeeju za ameriške Slovence ustanovila slovensko radijsko uro, ki jo naprej vodi njuna hči. Kreslin ima v omenjenem gledališču v nedeljo samostojen koncert,ki si ga bo med drugimi ogledal tudi slovenski generalni konzul v Clevelandu Jure Žmauc.

Iz Milwaukeeja bo Kreslin z Žmaucem odpotoval v zvezno državo Ohio, kjer bo imel 16. marca nastop v Euclidu pri Clevelandu. V petek, 19. marca, bo Kreslin zaigral in zapel v dvorani cerkve Sv. Cirila v New Yorku, od tam pa se bo namenil še v prestolnico ZDA Washington. Najprej bo 22. marca nastopil v klubu Busboys & Poets, nato pa bo še 23. marca na slovenskem veleposlaništvu predstavil svojo knjigo "Poezije".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kreslin-v-milwaukeju