V Berlinu mednarodna konferenca v sklopu projekta Should I stay or should I go?

Avtor: STA

V Berlinu se bo danes začela mednarodna konferenca na temo improvizacije in filmske umetnosti, ki bo organizirana v sklopu dveletnega projekta Should I stay or should I go?, v katerega je vključen Kolektiv Narobov. V petek bo na konferenci premiera omnibusa Should I stay or should I go?, pri katerem je sodelovala režiserka Maja Dekleva Lapajne.


Foto: Borut Bučinel

V dveletni mednarodni projekt Should I stay or should I go? se je združilo pet gledališč - Theater im Bahnhof iz Gradca, Combats Absurdes iz Lyona, Stockholms Improvisationsteater iz Stockholma, Gorilla Theater iz Berlina ter ljubljanski Kolektiv Narobov. Namen projekta je bil razviti možne uporabe principov gledališke improvizacije na drugih umetniških in širše družbenih področjih.

Eden pomembnejših dogodkov v sklopu projekta je prav štiridnevna konferenca, ki se danes začenja v berlinski UfaFabrik. Na konferenci bodo sodelovali tudi slovenski udeleženci. Režiserka Maja Dekleva Lapajne bo spregovorila na okrogli mizi kot ena od ustvarjalcev filmskega omnibusa Should I stay or should I go?, Sonja Vilč, avtorica knjige Improvizacija: od gledališča k filmu in naprej, ki bo izšla jeseni, bo predavala o osnovnih principih gledališke improvizacije in možnosti prenosa teh principov v ustvarjanje filma.

Na konferenci bodo na pogovorih in v zaključni predstavi mednarodne zasedbe sodelovali še tehnični vodja projekta Borut Cajnko, direktor fotografije Borut Bučinel, kostumografka in scenografka Maja Smrekar, skladatelj Hannu Risku ter izvršni producent Juš Milčinski.

Filmski omnibus petih ustvarjalcev Should I stay or should I go?, ki bo v petek premierno prikazan v kinu Kulturbrauerei, je zgrajen na načelih improvizacije. Nastajal je v petih državah pod taktirko petih režiserjev s stalno zasedbo petih igralcev. Poleg Dekleva Lapajnetove so pri projektu sodelovali še režiserji oziroma režiserke Beatrix Brunschko, Ludger Lemper, Philippe Muyard in Klaus Salminen.

V Gradcu so raziskovali zgodbe migracij zaradi ljubezni, v Lyonu so se posvečali trpljenju na delovnem mestu, na Švedskem so raziskovali ohranjanje in opuščanje družinskih vezi, Berlinčani so ustvarjali na podlagi zgodb ljudi, ki so se odločili za menjavo spola, Narobovci pa so se osredotočili na beg možganov. Slovenskega premiera filma je načrtovana v septembru, so sporočili iz Kolektiva Narobov.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-berlinu-mednarodna-konferenca-v-sklopu-projekta-should-i-stay-or-should-i-go