Junija v Slovenskem gledališkem inštitutu

Avtor: SLOGI

Ta mesec Slovenski gledališki inštitut med drugim vabi na srečanje in pogovor z nagrajencem Ksenije Hribar 2015 Jurijem Konjarjem, pogovor s prejemnico Borštnikovega prstana Minu Kjuder ter pester program Poletne muzejske noči.


Minu Kjuder / Foto: Arhiv FBS

V soboto, 6. junija, ob 11. uri bo potekal Družinski gledališki sprehod po Ljubljani, ko se boste lahko sprehodili po poti nekdanje kapucinske procesije in si spotoma ogledali zgodovinska prizorišča, ki so zaznamovala gledališko življenje Ljubljane. Zbor je v atriju SLOGI.

V sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije (DSPS) v sklopu Gledišče* se nadaljujejo srečanja in pogovori z letošnjimi nagrajenci Ksenije Hribar. V torek, 9. junija, s pričetkom ob 18. uri se bo v avtobiografskem predavanju predstavil Jurij Konjar, nagrajenec v kategoriji ples/performans.

Slovenski prispevek na Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora (18. – 28. 6. 2015, Praga, Češka republika) bodo v četrtek, 11. junija, predstavili kuratorica slovenske nacionalne sekcije Barbara Novakovič Kolenc, vizualna umetnica in scenografka Meta Grgurevič ter koordinator projekta mag. Primož Jesenko.

V torek, 16. junija, bo potekalo enajsto srečanje s prejemniki Borštnikovega prstana. V dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) bodo gostili Minu Kjuder, prejemnico prstana leta 2009. Pogovor bo vodila Ana Perne.

Tudi letos se na Poletno muzejsko noč, 20. junija, pripravlja pester program. Med 18. in 24. uro bo prost vstop na stalno razstavo HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja, ob 18. uri se bo izvedlo vodstvo v znakovnem jeziku po stalni razstavi, ob 19. uri pa bo možen ogled obnovljene lutkovne predstave Milana Klemenčiča Doktor Faust (1938) po motivih iz 18. stoletja, ki jo SLOGI pripravlja v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Lutkovnim muzejem. Ob 20. uri bo sledil ogled odrskega zakulisja obnovljene lutkovna predstave s kratko predstavitvijo miniaturnega Klemenčičevega gledališča. Zadnji organizirani dogodek večera bo potekal ob 21. uri in sicer nočni gledališki sprehod po Ljubljani, ko se bo možno podati na nočni sprehod po poti nekdanje kapucinske procesije in si ogledati zgodovinska prizorišča gledališkega življenja Ljubljane. Zbor v atriju Slovenskega gledališkega inštituta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/junija-v-slovenskem-gledaliskem-institutu