Zaključek festivala Dnevi komedije

Avtor: Tamara Matevc

MOJCA FATUR žlahtna komedijantka; TADEJ TOŠ žlahtni komedijant; BORIS CAVAZZA žlahtni režiser; CHICCHIGNOLA, žlahtna komedija po izboru strokovne žirije; SVOBODNI ZAKON, žlahtna komedija po izboru občinstva;


 

V Slovenskem ljudskem gledališču Celje  so se v nedeljo, 14. marca, s podelitvijo nagrad zaključili letošnji Dnevi komedije, ki so se pričeli 19. februarja.

Tatjana Doma, selektorica festivala Dnevi komedije je povedala, da vse v tekmovalni program izbrane predstave v slovensko komedijsko produkcijo prinašajo svežino in s svojo humornostjo navdušujejo publiko, saj - kot se za komedijo spodobi - sproščajo in zabavajo, skozi smeh pa vabijo tudi k globjemu razmisleku.
 
Razveseljivo je, da se v zadnjih letih negativni predznak komedije pri nas vse bolj izgublja in da je vedno več komedij narejenih z velikim ustvarjalnim in tudi primernim finančnim vložkom, v njih nastopajo vrhunski igralci, podpisujejo pa jih uveljavljeni režiserji, ki se sicer lotujejo tudi resnejših dramaskih žanrov.

Nobenega dvoma ni, pravi Tatjana Doma, da je komedija zahteven žanr pri katerem se je nemogoče skriti za tako imenovane umetniške koncepte, ambicije in raznovrstne eksperimente. Komedija JE – ali pa NI smešna. - Tudi od pisca zahteva precejšnjo mero obrtne spretnosti, zato ne čudi, da jo najbolje pišejo peresa, ki so tudi sicer blizu odru, torej gledališki praktiki.

Festivalski dogodki so bili dobro obiskani: dvorane so bile razprodane, publike pa je uživala in glasovala.

Strokovna žirija festivala Dnevi komedije 2010 v sestavi pesnika in dramatika Ervina Fritza,  skladatelja Nenada Firšta ter dramaturginje in teatrologinje Mojce Kreft (predsednica žirije) je soglasno izbrala naslednje nagrajence:

za vlogo Eugenie v uprizoritvi Chicchignola Gledališča Koper.
Igralka je  upodobila lik Eugenie z žensko radoživo, humorno in notranje izostreno močjo.

za vlogo Roka Ribiča v uprizoritvi Svobodni zakon Narodnega doma Maribor.
Tadej Toš je igralsko prepričal z izvirnim, vehementnim in  intelektualnim  prebojem  dramskega lika v interpretativnih nadgradnjah v kar najbolj eksponiranih igralskih pledoajejih.

za režijo uprizoritve  Chicchignola  Ettoreja  Petrolinija v izvedbi Gledališča  Koper.
Boris Cavazza je zgradil predstavo kot vodomet, nepresahljiv vir briljantnih domislic: mizanscenskih, značajskih in retoričnih bravur. Žlahtnost se kaže v pravi komedijski meri.

Uprizoritev se napaja v stari sredozemski tradiciji, klasični in renesančni, obuja radoživo življenjsko občutje  in radoživega duha tega izročila ter ga nadaljuje v sodobnem gledališkem  izrazu.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA – SVOBODNI ZAKON v izvedbi Narodnega doma Maribor

Tatjana Doma, selektorica festivala Dnevi komedije, je o Svobodnem zakonu povedala:



Letošnja žlahtna komedija po izboru občinstva je se ponaša z drugo najvišjo oceno v zgodovini festivala 4,9141, sledi pa ji Marjetka, str. 89 (L. 2001 jo je občinstvo ocenilo z nagrado 4,9053). Obe predstavi je zrežiral Samo M. Strelec. - V zgodovini festivala je najvišjo oceno prejela predstava Duohtar pod mus! (4,9494), ki je nastala v koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica, režiral pa jo je Vito Taufer.

Publika pa je vsak večer izbrala tudi komedijantko ali komedijanta večera. Najbolj so nas nasmejali Tomo Tomšič (Krpan vs. Brdavs), Tadej Toš (Svobodni zakon), Jurij Zrnec (Neron), Anica Kumer (Triko), Mojca Funkl (Grdoba), Gorazd Žilavec (Chicchignola), Bine Matoh (Nenavadna prigoda) in Vesna Slapar (Revizor).

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zaklju%C4%8Dek-festivala-dnevi-komedije