Maska na Festivalu Transeuropa 2015

Avtor: Maska

V soboto, 30.5. 2015, bo Maska sodelovala na evropskem festivalu uprizoritvenih umetnosti Transeuropa. Festival poteka v mestu Hildesheim, pričel se je 27. maja in bo trajal do 1. junija 2015.


Foto: Noel Hatch

Maska se bo na njem predstavila z raziskovalnim projektom "Spekulativni slovar" (A Speculative Glossary). Naša pospešena časovnost generira raznolike in multiplikativne strategije obravnavanja zahtev 'prenagljenega' časa. Zdi se, da je treba naš besednjak obogatiti z izrazi, ki bodo zagotovili razločevanje in nam omogočili bolj natančno nagovarjanje specifičnih oblik časa in načinov soočanja z njegovo večno zgoščenostjo, pa tudi z razpršenostjo časa in njegovih mnogoterih kvalitet. Leksikalne in(ter)vencije, ki jih uvajamo v slovar, vključujejo številne izraze, kot so in0wasting, zenacceleration in pregnant boredom, ki naj bi omogočili specifikacije v naših vsakodnevnih pogovorih in klepetih o različnih neoprijemljivih časovnih stanjih, v katerih naše vsakodnevno gibanje ni samo umeščeno. Čas ni vsebnik, ampak ga producira in (so)ustvarja naše gibanje.

Metoda slovarja je 'obrnjena na glavo': podobno risanju zemljevida ozemlja, ki ga nihče še ni videl, očrtujemo definicije, da bi odkrili, katere kvalitativne razlike ti neologizmi (skupaj z opisi) uvajajo. Njegova igrivost temelji na ideji, da slovarji niso statične reprezentacije besed, temveč orodja za pogajanja in intervencije v družbenem polju. Terminologijo razumemo kot poetičen in hkrati produktiven trenutek mišljenja, pa tudi spekulativno prizadevanje leksikalne fikcije.

Povezava: Več o programu festivala


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maska-na-festivalu-transeuropa-2015