V SNG Nova Gorica bodo drevi podelili tantadruje

Avtor: STA

V SNG Nova Gorica bodo drevi podelili gledališke nagrade tantadruj. Nagrado za življenjsko delo bo prejela igralka novogoriškega gledališča Teja Glažar, ki je s svojim delom pripomogla k umetniški rasti gledališča in k njegovi profesionalizaciji, piše v obrazložitvi. Na slovesnosti bodo podelili še nagradi za igralski in gledališki dosežek.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Člani žirije za nagrado tantadruj za življenjsko delo so bili Dušan Mlakar, Marij Čuk in Majda Suša. Glažarjeva bo letos prejela skulpturo, ki jo je ustvaril goriški kipar Damjan Komel.

Kdo bo prejel nagrado, s katero primorska gledališča ovrednotijo svoje delo in najboljše igralce, za igralski in za gledališki dosežek, bodo razkrili šele zvečer. O tem je odločala žirija v sestavi Milena Zupančič, Ana Perne in Gregor Butala.

Med nominirani predstavami SSG Trst so koprodukcija Čarobna gora Thomasa Manna, ki je nastala v režiji Mateje Koležnik, koprodukcijska predstava po predlogah dramskih besedil Kakor v snu Marka Sosiča in Il pane dell'attesa Carla Tolazzija z naslovom Trst, mesto v vojni režiserja Igorja Pisona ter Hlapci Ivana Cankarja v režiji Sebastijana Horvata.

Za nagrado se bodo potegovale tudi predstave novogoriškega gledališča, in sicer koprodukcija Nora Gregor avtorice Nede R. Bric, Zmaj Jevgenija Švarca v režiji Dina Mustafića, Zgodba o pandah, ki jo pove saksofonist z ljubico v Frankfurtu avtorja Mateija Visnieca v režiji Marka Sosiča, Molierov Tartuff režiserja Vita Tauferja in Gospa Bovary Nebojše Pop Tasića režiserke Yulia Roschina.

Letošnje nominirane predstave Gledališča Koper pa so Dva Jima Cartwrighta režiserja Luke Martina Škofa, koprodukcijska predstava Švejk Colina Teevana v režiji Jake Ivanca in predstava Esteveja Solerja Kontra demokraciji v režiji Nenni Delmestre.

Da bodo vidne uspehe vseh treh gledališč doma in v tujini povezali v nagrado tantadruj, so se pred petimi leti dogovorili umetniški vodje primorskih gledališč Ira Ratej iz Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, Primož Bebler iz Slovenskega stalnega gledališča Trst in Katja Pegan iz Gledališka Koper.

Na prireditvi bo ansambel SNG Nova Gorica z orkestrom Nova uprizoril koncert poezije Postani obcestna svetilka po besedilu Srečka Kosovela, so sporočili iz novogoriškega gledališča.

Dobitnik nagrade tantadruj za življenjsko delo za leto 2014 je bil igralec Anton Petje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-bodo-drevi-podelili-tantadruje