V Španskih borcih slovenska predpremiera koprodukcije EnKnapGroup Fobija

Avtor: STA

V Centru kulture Španski borci bo drevi mednarodna plesna skupina EnKnapGroup predstavila slovensko predpremiero predstave Fobija, ki je nastala v sodelovanju z nizozemsko plesno skupino Club Guy & Roni ter nizozemsko tolkalno zasedbo Slagwerk Den Haag. Fobija je drzna in kompleksna predstava, ki prepleta ples, gledališče in živo glasbo.


Foto: Andrej Lamut

Fobija je meja strahu in brezmejni strah. Izraelska koreografa Guy Weizman in Roni Haver, prejemnika številnih mednarodnih nagrad in ustanovitelja Club Guy & Roni, v slovensko-nizozemski koprodukciji Fobija raziskujeta mehanizme strahu.

"Smo namreč v negotovih časih. Svetovni konflikti nas dosežejo takoj ter povzročajo strah in negotovost. Brez strahu bi bilo življenja kmalu konec, saj gre za telesni in duševni odziv na bližajočo se nevarnost, ki nas pred slednjo obvaruje. Toda strah nam lahko obenem preprečuje, da bi se z odprtimi očmi srečali z neznanim. Je naša obramba, a obenem z njim postavljamo ločnice," so zapisali ustvarjalci.

Predstava temelji na besedilu Alberta Camusa Niti žrtve niti krvniki, objavljenem jeseni 1946 v odporniškem časniku Combat, ki ga je francoski pisatelj pomagal urejati med nacistično okupacijo. Prizadevanja za preseganje ideološkega fanatizma v predstavi igrajo osrednjo vlogo.

Po besedah koreografov motiv za koprodukcijo leži v močni umetniški povezavi med plesnima skupinama. Na Weizmana in Haverjevo je močno vplivalo delo koreografa in ustanovitelja Zavoda EN-KNAP Iztoka Kovača. Club Guy & Roni in EN-KNAP druži podoben, "nezloščen" in samosvoj pristop k ustvarjanju plesa in gledališča. S tolkalno zasedbo Slagwerk Den Haag so Club Guy & Roni že večkrat sodelovali in ustvarili kompleksne in večplastne glasbeno-plesne produkcije.

Glasbo za predstavo je napisal mehiški skladatelj Hugo Morales in vključuje čustveno sugestivne skladbe o življenju in smrti, glasbeniki Slagwerk Den Haag pa jo igrajo na živalske lobanje. Nizozemski pisatelj in esejist Bas Heijne je za predstavo spisal esej in uredil zbirko besedil na temo strahu, ki so jih prispevali pisatelji, filozofi in politiki. Odlomki iz besedil so uporabljeni v predstavi.

V predstavi nastopajo člani EnKnapGroup Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamas Tuza in Nik Rajšek ter člani Club Guy & Roni Camilo Chapela, Angela Herenda de Kroo, Dunja Jocic, Veerle van Overloop in Adam Peterson.

Po slovenski predpremieri in petkovi reprizi v Španskih borcih bo predstava Fobija premiero doživela 20. avgusta na nizozemskem festivalu uprizoritvenih umetnosti Noorderzon 2015. Sledili bodo turneja ustvarjalcev po Nizozemskem ter gostovanji v Nemčiji in Južni Koreji. Velika slovenska premiera bo na sporedu 7. septembra v Križankah, v sklopu 63. Ljubljana Festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-slovenska-predpremiera-koprodukcije-enknapgroup-fobija