V SMG se začenja festival Prelet na temo meja

Avtor: STA

S premiero predstave Olge Kacjan Morje v režiji Natalije Manojlović se bo drevi v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) začel 9. festival Prelet, ki ga SMG že od leta 2012 pripravlja z gledališčem Glej. Festival bo do 29. maja predstavil redno produkcijo obeh gledališča, na ogled bo tudi nova koprodukcijska serija treh miniaturk.


Kje pa je revolucija, raja? / Foto: Arhiv SMG

Letošnji festival bo po napovedih organizatorjev vsebinsko nadgrajen, saj bo poleg redne produkcije ponudil tudi omenjeno premiero in novo koprodukcijo Trojka na temo meja. V seriji treh miniaturk bodo sodelovale mešane zasedbe igralcev, režiserjev in dramaturgov obeh gledališč skupaj s specialisti z gibalnega, vizualnega in glasbenega področja.

O mejah bodo spregovorili tudi na konferenci Trojka, na kateri bodo problematiko predstavili s psihološkega in sociološkega vidika ter z vidika teorije gledališča.

Med produkcijami SMG bo še novejša predstava Balkon v režiji Diega de Bree, gosta s Hrvaške Montažstroj in Zagrebško gledališče mladih pa bosta uprizorila predstavo Kje pa je revolucija, raja?.

Glej bo med drugim prikazal povsem svežo produkcijo Katarina po naročilu in nedavno uprizorjeno koprodukcijo z Anton Podbevšek Teatrom Novo mesto - Readymade.

Pogovori po predstavah bodo tokrat zastavljeni nekoliko drugače. Z njimi želijo tako ustvarjalce kot gledalce soočiti z drugačno perspektivo gledanja, zato so se odločili za menjavo vlog. Ustvarjalci ene predstave si bodo ogledali predstavo ustvarjalcev druge predstave in bodo nastopali kot moderatorji za svojo predstavo, medtem ko bodo ustvarjalci druge predstave nastopali, kot da so v resnici ustvarili njihovo predstavo.

Pogovori bodo potekali v klubu Daktari, kje bo na ogled tudi razstava udeležencev delavnic gledališke fotografije, ki jih je v produkciji Gledališča Glej izvajal fotograf Sunčan Stone.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-se-zacenja-festival-prelet-na-temo-meja