Vsebinsko nadgrajeni Prelet ne več zgolj festival za zamudnike

Avtor: STA

Festival Prelet, skupni festival Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in Gledališča Glej, bo tudi v 9. izdaji od 21. do 29. maja strnjeno predstavil redno produkcijo obeh gledališč. Obenem bo vsebinsko nadgrajen s premiero in koprodukcijskimi miniaturkami. Predstave bodo spremljali pogovori z ustvarjalci in fotografska razstava.


Balkon / Foto: Peter Uhan

Prelet je bil do nedavnega festival za zamudnike, ki je vseboval pregled iztekajoče se sezone obeh gledališč. Z letošnjo razširitvijo programa pa bo ponudil dodatne vsebine za obe vpleteni strani, je na današnji predstavitvi povedal umetniški vodja Gleja Marko Bratuš.

V tem smislu bo na samem festivalu nastala nova koprodukcija Trojka na temo meja, serija treh miniaturk, v katerih bodo po Bratuševih besedah sodelovale mešane ekipe igralcev, režiserjev in dramaturgov obeh gledališč skupaj s specialisti z gibalnega, vizualnega in glasbenega področja.

O mejah bo beseda tekla tudi na konferenci Trojka, na kateri bo zadana tematika predstavljena s psihološkega in sociološkega vidika ter z vidika teorije gledališča. Za omenjeno temo so se po besedah umetniškega vodje SMG Gorana Injaca odločili, ker korespondira tako s programom festivala kot z družbeno-političnim trenutkom, ko pričakujemo odločitev sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško.

Festival bo odprla nova predstava SMG z naslovom Morje, intimna "predstava o zunanjih in notranjih mejah, ki jih je treba preseči"; pripravlja jo igralka Olga Kacjan s hrvaško režiserko Natalijo Manojlović. Med novejše sodi tudi predstava Balkon Diega de Bree, povabili pa so tudi goste s Hrvaške: Montažstroj in Zagrebško gledališče mladih bosta uprizorila predstavo Kje pa je revolucija, raja?, po besedah Injaca ena najbolj zanimivih produkcij pretekle sezone v regiji. SMG bo namreč v prihodnji sezoni pripravila skupen abonma z gledališčem HNK na Reki.

Glej bo med drugim prikazal povsem svežo produkcijo Katarina po naročilu in nedavno uprizorjeno koprodukcijo z Anton Podbevšek Teatrom Novo mesto - Readymade.

Pogovori po predstavah bodo tokrat zastavljeni nekoliko drugače. Kot je povedala urednica publikacij v Gleju Urška Brodar, želijo tako ustvarjalce kot gledalce soočiti z drugačno perspektivo gledanja, zato so se odločili za menjavo vlog. "Ustvarjalci ene predstave si bodo ogledali predstavo ustvarjalcev druge predstave in bodo nastopali kot moderatorji za svojo predstavo, medtem ko bodo ustvarjalci druge predstave nastopali, kot da so v resnici ustvarili njihovo predstavo."

Pogovori bodo potekali v klubu Daktari, kje bo na ogled tudi razstava udeležencev delavnic gledališke fotografije, ki jih je v produkciji Gledališča Glej izvajal mentor, fotograf Sunčan Stone.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vsebinsko-nadgrajeni-prelet-ne-vec-zgolj-festival-za-zamudnike