Premiera slovensko-nizozemske koprodukcije Fobija

Avtor: EN-KNAP

Zavod EN-KNAP ter Club Guy & Roni in Slagwerk Den Haag napovedujejo premiero slovensko-nizozemske koprodukcije Fobija, izraelskih koreografov Guyja Weizmana in Roni Haver. Predstava bo premierno na ogled v četrtek, 21. maja, ob 20. uri, v Centru kulture Španski borci.


Foto: Knelis

Mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, ki ima domači oder v Centru kulture Španski borci, predstavlja slovensko predpremiero svoje najnovejše produkcije Fobija, ki je nastala v sodelovanju z odmevno nizozemsko plesno skupino Club Guy & Roni ter svetovno poznano nizozemsko tolkalno zasedbo Slagwerk Den Haag.

Zasedba EnKnapGroup, ki se je januarja letos v okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples (s podporo ESS), razširila na osem članic in članov, je predstavo aprila ustvarjala na nizozemskem z izraelskima koreografoma Guyjem Weizmanom in Roni Haver, ustanoviteljema Club Guy & Roni. Avtorja je k sodelovanju s skupino povabil umetniški vodja EnKnapGroup in Centra kulture Španski borci Iztok Kovač, skupina pa je na Nizozemsko odpotovala takoj po zaključku Festivala Pregled EKG, kjer je skupina predstavila svoj repertoar, in ki je v Španskih borcih in Slovenski kinoteki potekal med 25. in 29. marcem.

Po besedah koreografov motiv za koprodukcijsko sodelovanje leži v močni umetniški povezavi med plesnima skupinama. Na Guyja Weizmana in njegovo koreografsko sodelavko Roni Haver je močno vplivalo delo koreografa in ustanovitelja Zavoda EN-KNAP Iztoka Kovača. Club Guy & Roni ter Zavod EN-KNAP pa imata podoben, »nezloščen« pristop k ustvarjanju plesa in teatra, ter ustvarjata samosvojo in prepoznavno različico sodobnega plesa in gledališča.

Club Guy & Roni je v preteklosti že večkrat uspešno sodeloval z odmevno nizozesmsko tolkalno zasedbo Slagwerk Den Haag, ki je poznana ljubiteljem tovrstne glasbe po vsem svetu, skupaj pa ustvarjajo kompleksne in večplastne glasbeno-plesne produkcije.

Po slovenski predpremieri in reprizi v Španskih borcih 21. in 22. maja bo produkcija premierno predstavljena 20. avgusta na pomembnem nizozemskem festivalu uprizoritvenih umetnosti Noorderzon 2015. Gre za 11-dnevni mednarodni festival, ki poteka v Groningenu, Fobija pa bo uprizorjena kar v treh večerih zapovrstjo (do vključno 22. 8.). Festival, ki ga letno obišče do 150.000 obiskovalcev, se odvija že od leta 1991 in velja za enega kulturnih vrhuncev na Nizozemskem. Predstavlja mednarodna dela in severno-nizozemske koprodukcije s področja gledališča, plesa, glasbe, vizualnih umetnosti in multimedije.

Po uprizoritvah na festivalu Noorderzon se bodo ustvarjalci s predstavo poleti in jeseni odpravili na obsežno turnejo po Nizozemskem (Amsterdam, Haarlem, Gouda, Hengelo, Rotterdam, Meppel, Almere, Leeuwarden, Den Haag, Arnhem, Amstelveen, Maastricht), predstava pa bo septembra gostovala tudi v Nemčiji in oktobra v Južni Koreji (SIDance Festival, Seul).

7. septembra ob 20h bo Fobija ponovno na ogled v Sloveniji, in sicer v Križankah v okviru 63. Ljubljana Festivala.

Weizman in Haverjeva, odmevni koreografski tandem, ki že vrsto let deluje na Nizozemskem, ustvarjata misteriozna, zapeljiva, dinamična in prepričljiva interdisciplinarna odrska dela, v katerih tematizirata preseganje najrazličnejših meja. Njun plesni vokabular je inovativen, surov in vznemirljiv.

V predstavi nastopi mednarodna zasedba plesalcev ansambla EnKnapGroup, plesalcev in igralcev nizozemske skupine Club Guy & Roni in glasbeniki nizozemske zasedbe Slagwerk Den Haag, ki s svojo inventivno tolkalno glasbo že 35 let dosega mednaroden sloves, samo lani pa so se na več kot 100 nastopih predstavili pred več kot 30.000 obiskovalci. Club Guy & Roni je v preteklosti že večkrat uspešno sodeloval z ansamblom Slagwerk Den Haag.

Glasbo za predstavo je napisal mehiški skladatelj Hugo Morales in vključuje čustveno sugestivne skladbe o življenju in smrti, glasbeniki Slagwerk Den Haag pa jo v igrajo na živalske kosti (lobanje).

Eden najprepoznavnejših nizozemskih pisateljev in esejistov Bas Heijne je za predstavo spisal esej in uredil zbirko besedil na temo strahu, katerih avtorji so različni pisatelji, filozofi in politiki, in delčki teh besedil pa so uporabljeni v predstavi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-slovensko-nizozemske-koprodukcije-fobija