V SMG Genetov Balkon kot bordel družbe

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo v sredo, 20. maja, premierno uprizorili predstavo Balkon, ki nastaja v režiji Diega de Bree. Po besedah dramaturga Tomaža Toporišiča igra, ki temelji na aktualnem besedilu, vzpostavlja intimno gledališče, obenem pa ponuja tudi pomenljivo metaforo, saj avtor Jean Genet bordel vzporeja z družbo.


Foto: Peter Uhan

Genet v svojem besedilu z balkonom označuje javno hišo oziroma podzemlje, ki ga razume kot bolj realen in avtentičen prostor, kot ga ponuja življenje na višjih ravneh. Avtor obrne splošno percepcijo, da naj bi bilo življenje v podzemlju moralno spornejše od življenja na višjih položajih družbene lestvice, je dejal Toporišič.

Zanimivi so tudi liki v predstavi, ki po Toporišičevih besedah svojo funkcijo - škofa, sodnika, generala - hodijo le igrat. Situacija je primerljiva s politiko, sploh slovensko, kjer veliko politikov le igra svoje vloge, saj v resnici, tako Toporišič, niso usposobljeni za svoje delo.

Kot je na novinarski konferenci dejal režiser de Brea, bo predstava prav zato lahko naporna za gledalce, saj bodo morali sprejeti, da sleherniki prihajajo le igrat svoje vloge. Iz tu izhaja tudi morebitna komičnost, ki ni v samih likih, pač pa v situacijah, v katerih se ti znajdejo.

V predstavi je, kot pravi režiser, precej ironije, kar Slovencem, ki jim je bližje od samoironije patologija, morda ne bo ugajalo.

Igralka Anja Novak je navdušena nad Genetom, označila ga je za genialnega. Predstavila se bo v več vlogah, od ženske, tatice in dekleta do Karmen.

Matija Vastl, ki upodablja šefa policije, je spomnil na Genetov izrek, ki po njegovem mnenju govori tudi o pričujoči predstavi: "Harmonija v slabem okusu je višek elegance".

Zgodba predstave je postavljena v bordel, ki ga vodi Irma (Romana Šalehar). Ta po državnem udaru, ki se odvije izven bordela, pride na oblast, njene stranke pa prevzamejo vloge njenih podrejenih.

V predstavi igrajo še Ivan Peternelj, Ivan Godnič, Jaka Lah, Dario Varga in Uroš Kaurin. Za sceno je poskrbel de Brea, za kostume pa Slavica Janošević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-genetov-balkon-kot-bordel-druzbe