Mednarodna uprizoritev Nora Gregor v Gradcu na Tednu Evrope

Avtor: SNG Nova Gorica

Mednarodna uprizoritev Nora Gregor – skriti kontinent spomina bo v petek, 8. maja 2015, ob 19.30 po treh premierah v partnerskih gledališčih doživela krst tudi v priznanem gledališču Schauspielhaus v Gradcu.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Trojezična uprizoritev Nora Gregor – skriti kontinent spomina/il continente nascosto della memoria/ein verborgener Kontinent der Erinnerung je nastala v koprodukciji štirih gledališč treh sosedskih narodov Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, Slovenskega mladinskega gledališča iz Ljubljane, Il Rossetti – Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia iz Trsta ter Schauspielhaus iz Gradca.

V Gradcu so pomembnost uspešnega gledališkega sodelovanja potrdili tudi tako, da so predstavo uvrstili v program Teden Evrope, ki ga maja organizirajo ob letošnji 70. obletnici konca druge svetovne vojne. Uprizorjena zgodba se vsebinsko navezuje na zgodovinski dogodek, saj ne govori le o življenju priznane igralke Nore Gregor (rojena na začetku prejšnjega stoletja v avstrijski družini v Gorici, ki je postala prva dama dunajskega Burgteatra, igrala v številnih filmih, bila glavna igralka v Renoirovem filmu Pravilo igre, ki sodi v sam vrh svetovne filmske dediščine), temveč tudi o napetih odnosih med sosednjimi narodi, ki nastanejo zaradi družbenih okoliščin in vojn …

Pod sloganom Nora v mestu tudi v Gradcu (kot doslej v Trstu, Gorici, Novi Gorici in Ljubljani) potekajo spremljevalni dogodki o znani igralki Nori Gregor, in sicer: multimedijska razstava Nora, du bist ein Engel! v gledališču Schauspielhaus, 22. 4. 2015 pa so predstavili knjigo Weit weg von Wien, ki jo je Hans Kitzmüller posvetil Nori Gregor. Pri organizaciji je sodeloval tudi slovenski kulturni center SKICA z Dunaja, ki skrbi za promocijo slovenske kulture v Avstriji.

Avtorica, režiserka in gonilna sila tega mednarodnega sodelovanja Neda R. Bric je o predstavi povedala: »V zgodbi o Nori se kaže tudi, kako družbene okoliščine vplivajo na posameznika in popolnoma spremenijo njegovo življenje. Norino življenje so krojile tudi politične spremembe; rodila se je v avstrijski družini v Gorici, ko je ta še spadala v Avstro-Ogrsko monarhijo. V mestu so živeli različni narodi, slišalo se je štiri jezike (nemško, italijansko, slovensko, furlansko), Slovenci smo imeli slovensko šolo, banko, zbornico … Različne kulture sicer niso bile povsem enakopravne, a so relativno dobro sobivale. Po vojni, ko so Gorico pripojili Italiji, je avstrijska manjšina izgubila veliko pravic, celo vrednost avstroogrske krone so pri menjavi enostavno razpolovili. Večina družin je tako bila prisiljena oditi v Avstrijo. Tudi družina Nore Gregor se je preselila v Gradec, od koder je bila njena mati. Prav zato sem v predstavi uporabila tri jezike in tako simbolično povezala tri narode, ki imajo za sabo burne odnose. V predstavi se pravzaprav prepletata dve zgodbi – ena je zgodba Nore Gregor, ki se dogaja na odru, druga pa je zgodba iz današnjega časa o novinarju, zamejskem Slovencu, ki raziskuje Norino življenje, hkrati pa odkriva tudi svoje korenine; ta zgodba je prikazana v filmu.« Na odru igrajo slovenski igralci, v filmu, ki je del predstave, pa še italijanski in avstrijski, tako da je v predstavi slišati tri jezike; spremljajo jo nadnapisi.

Avtorica je poudarila, da so ji bili pri raziskovanju Norinega življenja v veliko pomoč Igor Devetak in Kinoatelje iz Gorice, kjer so igralkino zgodbo raziskovali že več kot 15 let, ter strokovna sodelavka Christine Casapicola iz Dunaja.

Povezava: Schauspielhaus v Gradcu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mednarodna-uprizoritev-nora-gregor-v-gradcu-na-tednu-evrope