Premiera: Ko sem bil mrtev

Avtor: STA

Film legendarnega režiserja Ernsta Lubitscha "Als ich tot war" iz leta 1916 je osnova predstave z naslovom Ko sem bil mrtev režiserja Diega de Bree.


foto Peter Uhan

Prva slovenska uprizoritev bo danes, 11. marca, ob 20. uri na malem odru SNG Drama, režiser pa je na današnji novinarski konferenci povedal, da sta tako film kot tudi predstava nema.

De Brea je povedal, da je bil Lubitschev film med prvo svetovno vojno namenjen vojakom na soški fronti, projekcijo pa je po navadi spremljala klavirska glasba v živo. Komedija o bonvivanu, v kateri je Lubitsch igral tudi glavno vlogo, je po vojni veljala za izgubljeno. Gledališki list predstave nadalje razkrije, da so bili deli filmskega koluta odkriti leta 1994, rekonstruiran kolaž male neme mojstrovine pa so leto za tem premierno predvajali na filmskem festivalu v Pordenonu.

Film Ko sem bil mrtev je zasnovan na motivu moža, ki svoji ženi napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. Lubitschev junak je lahkoživec, ki se mu beg v svobodo samskega življenja izkaže kot slabša izbira.

Režiser je sprejel izziv novega pristopa in razvoja dramskega scenarija iz več delov črno-belega nemega filma, ki traja le pol ure, poleg tega pa se ni ohranil niti njegov konec. Igra deluje kot meščanska drama, arhaični liki tašče, snubca, služkinje so izrazito tipizirani klišeji. Komični družinski odnosi se na odru dogajajo v historično realnem času, ko so veljala drugačna moralna in družbena pravila.

Vloge so si razdelili Alojz Svete, ki igra soproga, Janez Škof nastopi izmenično v vlogi soproge in služkinje, vloga nadležne tašče je pripadla Jerneju Šugmanu, kot snubec in šahist pa bo na oder stopil Boris Mihalj. Glasbena spremljava odrskega dogajanja je avtorsko delo pianista Jožeta Šaleja, kostumografiji pa se je posvetila Bjanka Adžić Ursulov.

Povezave:

- Fotogalerija Ko sem bil mrtev


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-ko-sem-bil-mrtev