Na reškem festivalu malih scen tudi mariborska Hedda Gabler

Avtor: STA, SNG Maribor

Na Reki od sobote poteka 22. mednarodni festival malih scen. Do konca tedna bodo predvajali še šest predstav, med njimi dramo Henrika Ibsena Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik in produkciji SNG Drama Maribor.


Foto: Damjan Švarc

Hedda Gabler bo na sporedu v četrtek, 7. maja.

Drama sodi med Ibsenova najbolj kontroverzna besedila. V ospredju drame je vprašanje dostojanstva in posameznikove odločitve o lastnem življenju. Gre za večplastno dramo karakterjev, katere srž je istoimenska junakinja, ki je razočarana nad vsem, kar predstavlja njen lastni svet, in katere pogled je uprt izključno v lastni občutek neuresničenosti.

Včeraj je bila na festivalu na sporedu drama Aleksandra Zec režiserja Oliverja Frljića v izvedbi HKD Teatra z Reke. Do sobote sta na sporedu še predstavi beograjskih gledališč, Kazimir in Karolina (Ödön von Horvath) v režiji Snežane Trišić in izvedbi Ateljeja 212 in Kratka zgodba o Antikristu v režiji Andraša Urbana in produkciji gledališča Bitef. Na programu je še Mobitel (Sergi Belbel) v režiji Krešimirja Dolenčića v izvedbi zagrebškega gledališča Moruzgva in Inštrukcija (Eugene Ionesco) nacionalnega gledališča iz Bukarešte, režijo je prevzel Horatiu Malaele. Na ogled je tudi razstava Od Dostojevskega do Mrožeka, ki predstavlja pet desetletij zgodovine poljskega gledališkega plakata.

Mednarodni festival malih odrov na Reki – letos poteka od 2. do 9. maja – so ustanovili leta 1994 kot Hrvaški festival malih odrov, na katerem so se zbrale najboljše in najnaprednejše uprizoritve komornega gledališča, ki so nastale v produkciji hrvaških institucionalnih in neodvisnih gledališč. Od leta 1999 je festival v svoj glavni program vključil tudi predstave iz tujine, a še naprej ostal zvest vztrajanju na sodobnem izrazu, prvorazrednem gledališču igralca in izvedbam, ki zagotavljajo najbolj neposreden stik izvajalcev in občinstva. Enako odprt vrhunskemu mainstream gledališču in nekonvencionalnim raziskovalnim projektom, festival posebno pozornost posveča tudi ambientalni prilagoditvi gostujočih predstav, ki se razen na odru in v atriju Hrvaškega kulturnega doma na Sušaku igrajo tudi na drugih lokacijah po mestu. Na njem so doslej nastopala gledališča iz Belgije, Bolgarije, Češke, Nemčije, Madžarske, Italije, Latvije, Poljske, Romunije, Rusije, ZDA, Švice, Avstrije, Finske, Litve in Velike Britanije.

Kot festival tekmovalnega značaja, kjer nagrade podeljujejo v desetih kategorijah, s konceptom izbora predstav običajno na enega ali več tematskih poudarkov in z zelo živo atmosfero ter odlično obiskanimi pogovori po predstavah, je hitro postal eden od najprestižnejših gledaliških dogodkov v regiji. Organizator in ustanovitelj festivala sta mesto Reka in HKD teatar. Umetniški vodja je njegov ustanovitelj, igralec Nenad Šegvić, selektor Bojan Munjin. Letošnjo strokovno žirijo sestavljajo Tatjana Mandić Rigonat, Sandra Lončarić Tankosić in Robert Raponja.

Povezava: 22. mednarodni festival malih scen Reka


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-reskem-festivalu-malih-scen-tudi-mariborska-hedda-gabler