Novo mesto - Readymade: Predstava o oplajanju med umetniki ter spopadanju umetnika z vsakdanom

Avtor: STA

Režiser Mare Bulc v koprodukciji Gledališča Glej in Anton Podbevšek Teatra z ekipo soustvarjalcev dela novo predstavo Novo mesto - Readymade. Pri avtorskem projektu po motivih romana Mirana Jarca Novo mesto je Bulca zanimala situacija, v kateri se umetniki znajdejo v nekem obdobju življenja ter vplivajo drug na drugega.


Foto: Sunčan Stone

Jarc v romanu Novo mesto, ki je postavljen v čas prve svetovne vojne, opisuje sebe in svoje umetniške sodobnike: kako preživljajo mladost, se zaljubljajo, pišejo, razpravljajo. V istem obdobju na drugem koncu sveta Marcel Duchamp spremeni zgodovino umetnosti z vpeljavo readymada. Sto let kasneje so v predstavi Novo mesto - Readymade združeni različni novomeški in drugi gledališki umetniki.

V predstavi nastopajo: režiser Mare Bulc, igralec Grega Zorc, dramaturginja Andreja Kopač, glasbenika Miha Blažič - N' Toko in Jaka Berger, koreografinja Jana Menger ter scenograf Damir Leventić. Večji del ekipe prihaja iz Novega mesta.

"Kar nas je zanimalo, je situacija umetnikov, ki se skupaj znajdejo v nekem obdobju življenja, ko zelo vplivajo eden na drugega. Skozi debate in razmišljanja o umetnosti med njimi prihaja do oplajanja," je povedal Bulc. Na odru bodo tako stali ustvarjalci, ki so sicer povezani s predstavo, a ponavadi ostajajo v ozadju: "Na nek način uprizarjamo proces vplivanja eden na drugega skozi delanje predstave Novo mesto - Readymade."

Po Bulčevih besedah je druga zanimiva poanta predstave ta, da Jarc v romanu Novo mesto opisuje posameznike, ki so bili po vojni leta 1920 predstavniki t. i. novomeške pomladi: "Hkrati vemo, da večina teh mladih ljudi nato ni ostala v umetniških vodah. Lahko bi rekli, da je druga tema predstave spopadanje umetnika z vsakodnevnim življenjem, z okoljem, v katerem živi, z malomeščansko logiko življenja in seveda njegov poskus preživetja v tem okolju."

Novo mesto - Readymade je po predstavi Gremo vsi! drugi projekt, v katerem je Bulc na oder postavil posameznike, ki niso profesionalni igralci. "V ustvarjalnem smislu me v gledališču zanima napaka na odru. Nekaj, kar deluje kot napaka, ali nekaj, kar je morda zanalašč zrežirano kot napaka. Z ustvarjalci, ki niso igralci, je na nek način napaka v igri, v nastopu, že del predstave. Režijsko igranje s tem, kako to napako narediti vidno, zanimivo ali kako iz nje narediti ustvarjalni odvod v neko zanimivo smer - s tem se rad ukvarjam. Zato sodelujem z ljudmi, ki niso tako vajeni odra ali pa so ga vajeni na drugačen način, recimo kot glasbeniki. V tem smislu se rad poigravam z gledališčem," je pojasnil režiser.

Scenografsko predstava izhaja iz skupinske fotografije, ki je nastala septembra leta 1920 na odprtju prve umetniške razstave v Novemu mestu v sklopu novomeške pomladi. Bulc je dodal, da skuša biti tudi scenografija, tako kot več stvari v predstavi, nekakšna zgodovinska replika tiste fotografije. Ob predstavi je režiser zapisal, da so vsi ustvarjalci predstave ujeti v vzkliku: "Če je umetnost, je umetnost za vse!"

V Gledališču Glej bodo predstavo Novo mesto - Readymade premierno uprizorili 7. maja, v novomeškem Anton Podbevšek Teatru pa bo premiera 21. maja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novo-mesto-readymade-predstava-o-oplajanju-med-umetniki-ter-spopadanju-umetnika-z-vsakdanom