Nagrada bert za življenjsko delo letos Ivanki Mežan

Avtor: STA

Letošnja prejemnica nagrade bert za življenjsko delo na področju filmske igre je igralka Ivanka Mežan. Nagrado ji bo drevi v Slovenski kinoteki podelilo Društvo slovenskih režiserjev. Mežanova je v filmski svet stopila leta 1973 z vlogo v filmu Cvetje v jeseni, pozneje pa je ustvarila 17 vlog v celovečernih ter šest v kratkih filmih.


Ivanka Mežan / Foto: Arhiv SNG Drama Ljubljana

Ivanka Mežan (1926) je leta 1944 je v okviru partizanskega gledališča prvič stopila na odrske deske. Po osvoboditvi se je priključila ansamblu SNG Drama v Ljubljani. Sočasno je študirala na novoustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost, vendar je zaradi preobilice dela v Drami zaključila le štiri študijske semestre. V SNG Drama je ustvarjala do upokojitve leta 1979.

Pozneje je nastopala tudi na odru Prešernovega gledališča v Kranju, Slovenskega mladinskega gledališča, Slovenskega ljudskega gledališča v Celju ter v Gledališču Koper. Ustvarila je več kot 95 vlog, za katere je prejela številne nagrade: zvezno nagrado za vlogo Ofelije v Hamletu (1949), Sterijevo nagrado za vlogo Dominike v igri Delavnica oblakov (1967), Borštnikovo nagrado za vlogo Sgriccie v drami Velikani z gore (1977) in nagrado Prešernovega sklada za vlogo Varvare Petrovne Stavrogine v Blodnjah (1986). Leta 1995 je prejela Borštnikov prstan za življenjsko delo.

K filmu je prišla dokaj pozno, pri 47 letih, zaradi česar je bil nabor primernih vlog omejen. Namenili so ji predvsem manjše stranske in epizodne vloge mater in starejših žensk. Pomembnejše mesto v njenem filmskem opusu zavzemajo vloge, ki jih je ustvarila v filmih Cvetje v jeseni, Let mrtve ptice, Pustota, Ljubljana je ljubljena ter Deklica in drevo.

Bogat je tudi njen televizijski opus. Ustvarila je vloge v več kot 40 televizijskih dramah, filmih in serijah. Na Radiu Ljubljana je prvič nastopila leta 1951 in oblikovala več kot 50 raznovrstnih karakternih vlog, so zapisali v Društvu Slovenskih filmskih Ustvarjalcev.

Društvo slovenskih režiserjev je nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre ustanovilo lani, podeljevali naj bi jo dvakrat letno, izmenjaje igralki in igralcu. Tako so nagrado lani podelili Štefki Drolc in Mihi Balohu. Nagrada je poimenovana po gledališkem in filmskem igralcu Bertu Sotlarju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrada-bert-za-zivljenjsko-delo-letos-ivanki-mezan