Vilčnik v Narodnem domu Mariboru z mladinsko gledališko predstavo o glasbi

Avtor: STA

V Narodnem domu Maribor bodo v četrtek premierno uprizorili mladinsko gledališko predstavo Poslušaš srce ali glasbo? režiserja Roka Vilčnika. Predstava po navedbah ustvarjalcev briše razlike med glasbenimi zvrstmi ter na humoren in romantičen način prikaže, kako je vsa glasba univerzalna, s seboj pa nosi le ljubezen in lepoto.


Rok Vilčnik / foto Alenka Slavinec

V predstavi, podkrepljeni z duhovitimi dialogi in obilico raznolike glasbe, se soočita fant, ki posluša klasično glasbo, in dekle, ki prisega na modernejše smeri. Par sta upodobila mlada igralca Barbara Mrak in Denis Horvat, ki sta doslej nabirala izkušnje predvsem v uličnem gledališču.

Gre za ljubezensko zgodbo, ki pa nosi v sebi veliko poučnega. Po besedah Tine Vihar iz Narodnega doma Maribor so želeli ustvariti predstavo, ki bi mladim na nevsiljiv način približala klasično glasbo, hkrati pa jim razjasnila, da tudi ostali glasbeni žanri premorejo veliko kakovosti, če to znamo slišati.

Avtor besedila je mariborski režiser Rok Vilčnik, ki je znan kot dramatik, pesnik, scenarist televizijskih serij in pisec glasbenih besedil. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci v Mariboru, je osnovna ideja predstave Poslušaš srce ali glasbo? mladim skozi zgodbo o odnosu med dvema človekoma približati različne glasbene zvrsti in odpraviti njihove predsodke na tem področju. Veliko poudarka je zato na glasbi, medtem ko je ostala scenografija minimalistična.

Za Mrakovo in Horvata iz šole uličnega gledališča Šugla se je odločil, ker je že pri njuni predstavi Magični rajzefiber tour po zgodbah mesta, v kateri so sodelovali v okviru programa Živa dvorišča, začutil, "da vlada med njima kemija". Da sta mlada, je po besedah Vilčnika logično, saj je predstava namenjena zadnji triadi osnovne šole in srednješolcem. "Igrajo mladi za mlade in na tak način, kot živijo," je pojasnil.

Predstavo želijo v Narodnem domu Maribor predstaviti mladini iz vse Slovenije. Po besedah Vilčnika je v današnjih razmerah vse, kar se dela zunaj nacionalnih gledališč, zelo drzna, a hvalevredna poteza, zato upa, da bo predstavo videlo čim več ljudi in da bo pokazala pot še za kak takšen podvig.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vilcnik-v-narodnem-domu-mariboru-z-mladinsko-gledalisko-predstavo-o-glasbi