Popoldan in večer 45. Tedna slovenske drame

Avtor: SLOGI

V sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj (PGK) bo v sredo, 22. aprila, Slovenski gledališki inštitut gostil predstavitev delavnice in nastalih tekstov na 45. Tednu slovenske drame pod mentorstvom Dušana Jovanovića ter bralno uprizoritev teksta Katje Markič Ptice selivke, ki je na festivalu prejela nagrado za mladega dramatika.


Delavnica dramskega pisanja 45. TSD / Foto: Primož Pičulin

Ob 16. uri bosta vodja umetniškega oddelka in dramaturginja PGK Marinka Poštrak in gledališki ustvarjalec/režiser, literat/dramatik, esejist ter pedagog Dušan Jovanović predstavila delavnico dramskega pisanja 45. TSD, ki so se je udeležili: Urša Arnšek, Aleksander Grum, Nataša Grum, Sara Horžen, Varja Hrvatin, Barbara Kapelj Osredkar, Gregor Lozar, Saša Pavček, Maša Pelko in Stane Tomazin. V nadaljevanju bodo v okviru delavnice nastale spise prebrali Aleksander Grum, Saša Pavček in Maša Pelko (spisi z naslovom Pes) in Barbara Kapelj Osredkar (spis Kitajsko ogledalo). Spoznali pa bomo tudi vaje iz dramskega pisanja nekaterih drugih udeležencev delavnice.

Ob 18. uri vas vabimo na bralno uprizoritev besedila Ptice selivke Katje Markič, študentke dramaturgije in scenske umetnosti na AGRFT in prejemnice nagrade za mladega dramatika na 45. TSD. Za to nagrado konkurirajo nova slovenska dramska besedila avtorjev, starih do trideset let. »Ptice selivke so igra, v kateri trije antagonisti stišano in pridušeno dramatično spregovorijo o odnosih, o skoraj nomadski naravi človeka, ki se seli med svojimi spomini, med mislimi, od govora proti tišini in nazaj. Ne samo iz enega stanovanja v drugo, ne samo od človeka do človeka ali od strani do strani v knjigi, pri čemer so najbolj pomembna prazna mesta, naša življenja so projekcija. Drugi tako ne dosti več kot material za našo samoizgradnjo. Igra problematizira jezik, naravo memoarskega gradiva, njegovo preoblikovanje in samo branje. V tem je oborožena z avtorefleksijo, osveščena in se spogleduje s sodobno teorijo o neobstojnosti in fluidnosti naše identitete,« je svojo določitev obrazložila žirija za podelitev nagrade.


Katja Markič / Foto: Primož Pičulin
Bralno uprizoritev nagrajenega besedila Ptice selivke bodo izvedli študenti AGRFT Juš A. Zidar (režija) in Miranda Trnjanin, Matic Lukšič ter Tines Špik.

Prisrčno vabljeni!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/popoldan-in-vecer-45-tedna-slovenske-drame