V SNG Opera in balet Ljubljana premiera Labodjega jezera

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 premiera baleta Labodje jezero na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega. Klasično postavitev po Levu Ivanovu in Mariusu Petipaju so zaupali koreografinji Lynne Charles. Na premieri bo v vlogi belega in črnega laboda plesala gostja Laura Hidalgo.


Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Tokratna uprizoritev v ljubljanski operno-baletni hiši po besedah umetniške vodje baleta Sanje Nešković Peršin združuje klasično postavitev s sodobnim vizualnim in dramaturškim pristopom.

Kot je na novinarski konferenci pred premiero povedala Charlesova, se ji je glede na klasično postavitev v drugem in četrtem dejanju zdelo pomembno ohraniti esenco izvorne različice, v prvem in tretjem dejanju pa je skušala predvsem ujeti občutje današnjega sveta in njegov hitri tempo.

Glasbo na pravljično pripoved o princesi Odette, ki se zaradi uroka ljubosumnega čarovnika Rothbarta spremeni v prelepega laboda, je Čajkovski ustvaril za sanktpeterburški Carski balet. Snov za baletni libreto, v katerem lahko začarano princeso odreši le zvesta ljubezen mladega princa Siegfrieda, je povzel po več pravljičnih motivih, največji navdih pa naj bi mu bila tragična usoda bavarskega kralja Ludvika II., katerega zaščitni znak je bil labod in katerega sanjaška narava in senzibilnost sta zajeti v liku princa Siegfrieda.

V vlogi Odette v tokratni postavitvi pleše še Tjaša Kmetec, v vlogi Odile Rita Pollacchi. Vlogo princa Siegfrieda pleše Petar Đorčevski v alternaciji z Haroldom Quinterom k.g..

Scenografa predstave sta Vadim Fiškin in Miran Mohar, kostumograf Uroš Belantič, oblikovalec luči pa A. J. Weissbard.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-opera-in-balet-ljubljana-premiera-labodjega-jezera