Letošnji festival v Avignonu v znamenju Williama Shakespeara

Avtor: STA

Največji francoski gledališki festival, ki poteka v mestu Avignon na jugu Francije, bo letos v znamenju angleškega dramatika in pesnika Williama Shakespeara. Odprla ga bo predstava Kralj Lear, ki jo režira intendant festivala Olivier Py. Festival, ki bo potekal od 4. do 25. julija, bo ponudil več kot 35 gledaliških in plesnih prestav.


Avignonski festival / Foto: Marianne Casamance, Wikimedia Commons

S Shakespearovim Rihardom III. se bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v Avignonu predstavil nemški režiser Thomas Ostermeier. Predstava je premiero doživela februarja v berlinskem gledališču Schaubühne. Ostermeier se je sicer s Shakespearom v Avignonu že predstavil leta 2008, ko je tamkajšnje občinstvo navdušil s Hamletom.

Py, ki je od lani na mestu intendanta festivala, namerava na festival pripeljati tudi nekaj znanih igralskih imen. Isabelle Huppert bo sodelovala na literarnem branju romana Juliette, Justine markiza de Sada, Fanny Ardant pa bo nastopila v predstavi Kasandra po istoimenskem romanu nemške pisateljice Christe Wolf.

Festival bo zaradi zmanjšanja proračuna letos za dva dneva krajši. Lani so morali organizatorji festivala zaradi stavke kulturnih delavcev v Franciji odpovedati več predstav.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-festival-v-avignonu-v-znamenju-williama-shakespeara