Gospa Bovary bo na novogoriškem malem odru združila igralce in gledalce

Avtor: STA

V sredo bo na malem odru Slovenskega dramskega gledališča (SNG) Nova Gorica krstna uprizoritev dela Nebojše Pop Tasića po motivih romana Gustava Flauberta Gospa Bovary. Režiserka Yulia Roschina je dogajanje postavila na oder skupaj z gledalci, saj so ustvarjalci prepričani, da je dogajanje potrebno spremljati od blizu in ob sodelovanju gledalcev.


Foto: Jaka Varmuž

"To je ena od predstav, ki je ring, torej direkna predstava, pri kateri se ne da skriti," je o študiji predstave povedal eden od igralcev Blaž Valič. Gledališka Emma Arna Hadžialjević je dodala, da so tokrat prisluhnili svetu, ki so ga ustvarjali in se nanj odzvali, zato "so dopolnjevali vsebino tako, da so pustili, da se sama rojeva".

Na včerajšnji novinarski konferenci pred premiero je Pop Tasić povedal, da ga nobena izmed dosedanjih interpretacij Flaubertovega dela ni prepričala, ker so vse izpostavljale le zgodbo, zato je moral narediti svojo. Slednja je poskušala zgodbo Emme osvetliti od znotraj ter izpostaviti njen odnos s partnerjem in ljubimci.

"Zgodba zato govori o hrepenenju in želji po ljubezni, junakom se obenem posmehuje in z njimi sočustvuje ter jih razume," je še povedal Pop Tasić.

Na novogoriškem malem odru sta se tokrat prvič predstavila tudi gostujoča igralca Sandi Pavlin in Vito Weis. Weis je dejal, da je tokratna predstava drugačna, ker v ospredje postavlja odnose med vpletenimi ter vsakemu od njih nastavlja ogledalo. "Zato izhajamo iz tega, da je Emma človek in da smo vsi Emma," je dejal Weis.

Kostumografka in scenaristka Vasilija Fišer se je odločila za postavitev preproste scene, ki jo obkrožajo gledalci na odru. Obenem pa se je odločila, da je igralce oblekla v že izdelane kostume iz drugih novogoriških predstav, kar je velikokrat težje kot oblikovanje novih.

Poleg Hadžialjevićeve, Valiča, Pavlina in Weisa bo kot Charles Bovary nastopil Gorazd Jakomini. Pop Tasić podpisuje tudi dramaturgijo, njegova pomočnica pa je bila Staša Bračič. Glasbo je prispeval Branko Rožman, koreografijo Matjaž Farič, za masko je poskrbela Ana Lazovski.

Premiera Gospe Bovary bo na malem odru SNG Nova Gorica v sredo in četrtek ob 20. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gospa-bovary-bo-na-novogoriskem-malem-odru-zdruzila-igralce-in-gledalce