LGL s partnerji pridobilo evropska sredstva za projekt Iz zaodrja

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) je v sklopu programov Ustvarjalne Evrope pridobilo sredstva za nov evropski projekt Iz zaodrja: Pionirji evropskega lutkarstva. Namen projekta, v katerega LGL vstopa skupaj z akterji iz Italije, Španije in Hrvaške, je pozabljene zgodbe velikih lutkovnih mojstrov izpostaviti in predstaviti širšemu občinstvu.


Lutkovno gledališče Ljubljana / Foto: Urška Boljkovac

LGL bo pri projektu Iz zaodrja: Pionirji evropskega lutkarstva sodeloval z italijansko občino Čedad, špansko gledališko skupino Etcetera in hrvaško Umetniško akademijo iz Osijeka. Sodelujoči partnerji se ponašajo z dragocenimi zbirkami znamenitih lutkarjev, ki so v prvi polovici 20. stoletja vsak v svoji deželi pomembno vplivali na razvoj lutkovne umetnosti, so sporočili iz LGL.

Projekt z izvirnim naslovom All Strings Attached: Pioneers Of European Puppetry Behind the Scenes (EUPUPTS) je zamišljen kot celostna potujoča umetnina. Izpostavlja miniaturno gledališče očeta slovenskega lutkarstva Milana Klemenčiča, marionetno gledališče I Piccoli di Podrecca Vittoria Podrecce, ki je s svojim varietejskim in opernim programom pomembno vplivalo na evropsko lutkovno umetnost ter dela Hermenegilda Lanza, ki v družbi skladatelja Manuela de Falla in pesnika Federica Garcie Lorce velja za utemeljitelja španskega lutkarstva.

Prvi del projekta bo namenjen raziskovanju, konserviranju-restavriranju razmeroma slabo ohranjenih lutk in izmenjevanju znanja s področju varovanja lutkovne dediščine. V drugem delu bodo dosežki lutkovnih mojstrov celostno predstavljeni z nizom lutkovnih razstav, oživljenih lutkotečnih predstav in ciljnih delavnic, ki bodo spremljale izbrane evropske festivale s področja lutkovne umetnosti.

Iz evropskih sredstev je LGL skupaj s partnerji pridobil 199.476 evrov, celotna vrednost projekta pa znaša 332.000 evrov. Izvedba projekta je načrtovana v obdobju 2015-2017, so še zapisali v LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lgl-s-partnerji-pridobilo-evropska-sredstva-za-projekt-iz-zaodrja