Izobraževalni program: Kreativni potenciali psihodrame

Avtor: Studio za raziskavo umetnosti igre

Vabljeni vsi, ki vas zanima, kaj je psihodrama in vsi, ki ste se s psihodramo že srečali. V psihodrami je dobrodošel vsak odrasel posameznik ne glede na starost ali poklic, ki se želi skozi igro srečevati s sabo in drugimi.


Delavnica je del enoletnega mednarodnega izobraževalnega programa z enakim naslovom Kreativni potencialni psihodrame, ki raziskuje ustvarjalnost skozi psihodramske tehnike.

Delavnico bosta vodila dr. Vladimir Milošević, srbski psihiater, psihodramski supervizor in psihoterapevt, ravnatelj Inštituta za psihodramo v Beogradu, in Hedva Novich, izraelska igralka in voditeljica psihodrame.

Vladimir Milošević je srbski psihiater, psiho-dramski supervizor in psihoterapevt, ravnatelj Inštituta za psihodramo iz Beograda, ki ima status EAPTI (European Psychoterapy Training Institut) ter eden od voditeljev mednarodne psihodramskega izobraževanja v Zagrebu. Svoje izobraževanje na področju psihodrame je zaključil pri prof. Andrewu Powelu, na Univerzi v Oxfordu. Trenutno vodi psihodramsko izobraževanje v Beogradu, Novem Sadu in Zagrebu, v letošnjem letu tudi v Ljubljani, v preteklosti pa je vodil delavnice v Mehiki, na Dunaju, Bruslju, Jeruzalemu, Torinu, Istambulu, Oxfordu, Cambridgu, Rimu, itd. Vladimir Milošević je eden izmed vodij Mednarodnih psihodramskih dni (Cross Cultural Training Days), ki bodo letošnjo jesen potekali v Zadru.

Hedva Novich je diplomiraja na igralskem kolidžu Beyt Zivi College ter iz študija gledališke režije na Tel Aviv University. Obenem je pridobila svoj B.A. iz psihologije (cum lude) in psihodramske terapije (magna cum laude). Deluje kot igralka in igralska inštruktorica ter kot psihodramska terapevtka za skupine in v privatni kliniki Communal Daily Care Psychiatric Treatment Center Netanya v Izraelu. Predava na Kivunim Inštitutu in sodeluje na psihodramskih seminarjih za najrazličnejše organizacije in družbe (med njimi Motorola, Intel, Bank Hapoalim, Izraelska učiteljska organizacija idr.). 

Kreativni potenciali psihodrame

Poglavitni cilj enoletnega mednarodnega izobraževalnega programa je raziskovanje ustvarjalnosti skozi psihodramske tehnike v okviru niza predavanj in praktičnih izkustvenih delavnic z izkušenimi in mednarodno priznanimi predavatelji. Posebnost programa Kreativni potenciali psihodrame je v povezavi psihodrame s področjem uprizoritvenih umetnosti. Psihodrama je nastala v povezavi z gledališčem (Morenovo Gledališče spontanosti), kot preverjena in uveljavljena psihoterapevtska metoda, ki se uporablja tako v kliničnih kot v izkustvenih skupinah, pa predstavlja na eni strani izjemno učinkovit (inter)personalni igralski trening, na drugi strani pa možnost raziskovanja gledališkega medija. Program ni namenjen zgolj igralcem, temveč tudi širšemu krogu umetnikov in vsem drugim, ki jih zanima psihodrama. Predavanja in delavnice v okviru programa se ukvarjajo z raziskavo ustvarjalnih potencialov posameznika kot tudi s transgeneracijskimi motivacijami povezanimi z izbiro poklica v uprizoritvenih in drugih umetnostih in se posvečajo nekaterim osnovnim pojmom povezanim s psihodramo.

Studio za raziskave umetnosti igre

Studio za raziskavo umetnosti igre je igralski studio, zavod za kulturno dejavnost, ki se ukvarja z umetniško, pedagoško, eksperimentalno in raziskovalno dejavnostjo na področju igre in gledališča. Studio je od leta 1996 realiziral vrsto mednarodnih gledaliških projektov in v Sloveniji gostil vrhunske igralske pedagoge z vsega sveta.
Ustvarjalni center Tomija Janežiča in Studia za raziskavo umetnosti igre na Kruščah je v treh letih od začetka obnove gostil umetnike iz več kot dvajset držav, med njimi tudi svetovno znana imena s področja gledališča, filma, glasbe in književnosti. V letu 2008/2009 je organiziral program Mednarodne umetniške rezidence in edukacije za mlade igralce ter serijo mednarodnih delavnic, srečanj, krajših rezidenčnih obiskov domačih in tujih umetnikov ter umetniških in produkcijskih izmenjav. Posestvo, čeprav še v fazi obnove, postaja pomemben prostor ustvarjalnosti, edukacije, znanstveno-umetniške raziskave ter rezidence.

Delavnica bo potekala od petka, 26. marca 2010 do nedelje, 28. marca 2010 v kreativnem centru Tomija Janežiča in Studia za raziskavo umetnosti igre - v Kruščah v bližini Cerknice. Predviden urnik: petek + sobota: 10:00 do 13:00 ter od 15:00 do 16:00; nedelja: 10:00 do 13:00.

Kotizacija: 150 EUR / študenti 120 EUR

 

 

 

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izobra%C5%BEevalni-program-kreativni-potenciali-psihodrame