Ptujsko gledališče pripravlja premiero predstave Ne daj se Kim

Avtor: STA

Ptujsko mestno gledališče bo v petek uprizorilo predzadnjo premiero v aktualni sezoni. Za drugo letošnjo samostojno produkcijo so izbrali komično dramo sodobnega ameriškega avtorja Davida Linsdaya Abaireja z naslovom Kimberly Akimbo, ki ga je režiser Peter Srpčič za slovenske potrebe priredil v Ne daj se Kim.


Fotografije z vaj / Foto: Stanislav Zebec

Direktorju ptujskega gledališča brez lastnega igralskega ansambla, ki vsaj enkrat letno sede tudi na režiserski stolček, je v zanimivo predstavo uspelo zvabiti velika imena. Naslovno vlogo bo odigrala dobitnica Borštnikovega prstana Anica Kumer, sodeloval bo tudi Ježkov nagrajenec Jure Ivanušič, ob njiju pa bodo nastopili še Barbara Žefran, Vesna Vončina in Lovro Finžgar.

Kot je povedal Srpčič, leta 2000 napisana drama govori o sodobni družini in 16-letni Kimberly, ki je zbolela za redko gensko boleznijo, zaradi katere se stara skoraj desetkrat hitreje kot njeni vrstniki. Pri svoji starosti je Kimberly videti, kot da bi bila stara okoli 70 let, a je to njena najmanjša težava.

Več težav ji povzroča disfunkcionalna družina - neodgovorni oče, večni otrok in pijanec, noseča mama, ki je popolni hipohonder, ter sleparska in klošarska teta, ki se ugnezdi v njihov dom in veselo snuje svoje potegavščine. Pravzaprav je Kimberly, ne glede na svojo posebnost, še najbolj normalna in razumna članica družine, edini, ki jo razume in se ji približa na normalen in celo romantičen način, je njen vrstnik Jeff.

"Kljub množici težav in okoliščin, ki ne vzbujajo nekega optimizma, je zgodba svetla, izjemno duhovita in brez moraliziranja, a hkrati zelo človeška in v tem tudi pretresljiva. Tudi sredi čisto nore družine in sveta je svetla luč upanja in optimizma," pravi Srpčič.

Dramatik David Linsday Abaire je najbolj znan po igri Zajčja luknja, za katero je leta 2007 prejel Pulitzerjevo nagrado. Po njej je režiser John Cameron Mitchell posnel tudi film.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ptujsko-gledalisce-pripravlja-premiero-predstave-ne-daj-se-kim