Aprila v Slovenskem gledališkem inštitutu

Avtor: SLOGI

Ta mesec vabljeni na sedmo srečanje s prejemniki Borštnikovega prstana z gostoma Ivo Zupančič in Ivom Banom, v sklopu Gledišče* bo gostja letošnja nagrajenka Ksenije Hribar, Andreja Rauch Podrzavnik, Jedrt Jež Furlan pa se bo pogovarjala z Lejo Jurišić. Organizirana bo bralna uprizoritev nagrajenega besedila mladega dramatika na 45. Tednu slovenske drame, kot vsak mesec vabljeni tudi na delavnice in Gledališki sprehod po Ljubljani.


Iva Zupančič in Ivo Ban / Foto: Arhiv FBS

V sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije (DSPS) se v sklopu Gledišče* z aprilom uvajajo srečanja in pogovori z letošnjimi nagrajenci Ksenije Hribar. Na prvem srečanju, v torek, 7. aprila s pričetkom ob 18. uri bo pogovor potekal s prejemnico nagrade za koreografijo (koreografski opus zadnjih dveh let), Andrejo Rauch Podrzavnik. Pogovor bo vodila Tea Reba, predsednica DSPS.

V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan na temo gledališča v najširšem pomenu, bo tokrat v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) potekal pogovor z avtorico, koreografinjo in plesalko Lejo Jurišić.

V torek, 21. aprila, ob 18. uri bodo na sedmem srečanju s prejemniki Borštnikovega prstana gostili Ivo Zupančič, prejemnico prstana leta 1997 in Iva Bana, prejemnika prstana leta 1996. Pogovor bo vodila Ana Perne.

V sodelovanjem s Prešernovim gledališčem Kranj pripravljajo v sredo, 22. aprila s pričetkom ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) bralno uprizoritev nagrajenega besedila mladega dramatika na 45. Tednu slovenske drame.

Na tipno razstavo Škofjeloškega pasijona vabljeni v nedeljo, 12. aprila, ob 14. uri v Mali dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki, ko bo možno spoznati izvirno besedilo in tradicijo pasijona ter se seznaniti s potekom, vizualno podobo in z uprizoritveno prakso Škofjeloškega pasijona. Program se izvaja v okviru projekta »Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam«. Na stalni razstavi v 2. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) bo v okviru družinske delavnice Moje gledališče v malem v soboto, 18. aprila, možno raziskati razvoj gledaliških stavb in spoznati značilnosti gledaliških predstav. Izdelalo se bo lastno majhno gledališče z lutkami in v njem priredilo kratke predstave. Gledališki sprehod po Ljubljani bo potekal v četrtek, 23. aprila. Sprehodili se boste lahko po poti nekdanje kapucinske procesije in si spotoma ogledali zgodovinska prizorišča, ki so zaznamovala gledališko življenje Ljubljane. Zbor v atriju Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/aprila-v-slovenskem-gledaliskem-institutu