Prešernovemu gledališču več, TSD pa toliko državnih sredstev kot lani

Avtor: STA

Ministrstvo za kulturo je Prešernovemu gledališču Kranj za letošnji program namenilo več sredstev kot preteklo leto, medtem ko sredstva za izvedbo Tedna slovenske drame (TSD) ostajajo na enaki ravni. Direktorico Mirjam Drnovšček veseli, da ministrstvo program ocenjuje kot vrhunskega. Računa tudi, da bodo TSD lahko izpeljali brez primanjkljaja.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Tinkara Zupan STA

V Prešernovem gledališču so tudi zaradi snovanja in izvedbe Tedna slovenske drame, ki je že v polnem teku, težko čakali na odločbo države o financiranju. Z odločbo, ki so jo zdaj vendarle prejeli, so zadovoljni. Gledališče bo letos za program dobilo 144.000 evrov, to je 13.000 evrov več kot lani, za festival pa so sredstva ostala na enaki ravni, to je 53.000 evrov.

Ministrstvo je gledališču dodelilo več sredstev, ker je ocenilo, da ima kranjsko gledališče vrhunski program, so danes sporočili s kranjske mestne občine. Drnovščkova je dodala, da je njihovo gledališče tako oceno dobilo prvič v svoji zgodovini.

"Doslej je bil naš program vsa leta cenjen kot kakovosten," je pojasnila in dodala, da so v kranjskem gledališču obenem letos že prejeli kar pet povabil na mednarodne festivale, in sicer v Solun, Bukarešto, Olsztyn, Rijeko in Novi Sad.

Kot je povedala, je zadovoljna, da so na ministrstvu opazili njihovo dobro delo. Sredstva za gledališče s strani države so še naprej bistveno nižja kot pred leti, ko so v gledališču skupaj s sredstvi za festival prejeli 280.000 evrov.

Ker je Drnovščkova računala, da bodo sredstva za TSD letos takšna kot lani, ko je moralo gledališče del stroškov festivala pokriti celo iz svoje redne dejavnosti, je letošnji, 45. TSD zastavila festival v ustreznih okvirjih.

Festival je že v polnem teku. Danes bo potekal tradicionalni dan nominirancev, na katerem bodo predstavili pet novih slovenskih besedil, ki po mnenju strokovne žirije za podelitev Grumove nagrade sodijo med najboljša odrska besedila letos.

To so Tarzan avtorja rokgre, Sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije Simone Semenič, Pesmi živih mrtvecev Matjaža Zupančiča, Delamo na sebi Vedrane Grisogono ter Tri ženske Vinka Möderndorferja.

Festivalski dan, ki vključuje bralne uprizoritve nominiranih dramskih besedilih in vodenih pogovorov, je namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike. Organizatorji želijo, da bi Dan nominirancev postal prepoznavna platforma, ki bi pomagala širiti zavest o pomembnosti in aktualnosti nove slovenske dramatike.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/presernovemu-gledaliscu-vec-tsd-pa-toliko-drzavnih-sredstev-kot-lani