Frank Gehry bo postavil kulise za berlinsko Državno opero

Avtor: STA

Berlinska državna opera je zvezdniškemu 86-letnemu arhitektu Franku Gehryju zaupala scenografijo za Gluckovo opero Orfej in Evridika. Ta bo bo doživela premiero 18. marca 2016 v okviru praznovanja Dnevov državne opere, ki vsako potekajo konec marca.


Berlin / Foto: freeimages

Režiser opere bo Jürgen Flimm, dirigiral pa bo znani dirigent in trenutni glasbeni direktor berlinske opere Daniel Baremboim, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Gehry, ki je znan po zgradbah, kot sta muzej Guggenheim v Bilbau in Disneyjeva koncertna dvorana v Los Angelesu, je eden vodilnih sodobnih arhitektov in velik ljubitelj glasbe.

Skupaj s Baremboimom sodelujeta tudi pri projektu gradnje koncertne dvorane za novo glasbeno središče, ki bo postala dom Baremboimovega arabsko-izraelskega orkestra Divan.

Poleg operne premiere berlinska opera za Dneve 2016 načrtuje še klavirski večer z Baremboimom in eno najboljših pianistk druge polovice 20. stoletja Martho Argerich. Poleg tega bodo na sporedu tudi trije koncerti, med drugim bodo nastopili Dunajski filharmoniki, tenorist Jonas Kaufmann in priznani čelist Yo-Yo Ma.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/frank-gehry-bo-postavil-kulise-za-berlinsko-drzavno-opero