V Hiši otrok in umetnosti premiera zvočne predstave Petra Kusa

Avtor: STA

V Hiši otrok in umetnosti v Ljubljani si bo mogoče popoldne ob 17. uri premierno ogledati zvočno predstavo glasbenika in oblikovalca izvirnih instrumentov Petra Kusa z naslovom Zvočna kuhna. V zvočnem performansu avtor raziskuje vzporednice med glasbo in gastronomijo.


Ilustracija: Kaja Avberšek

Kus, ki se podpisuje pod koncept, režijo in glasbo, se v interaktivni predstavi, v kateri tudi igra, poigrava s sintestetično situacijo posameznika, ki je občutek okušanja zamenjal s poslušanjem. V zvočni kuhinji se namesto hrane kuhajo zvoki izvirnih glasbenih instrumentov. Dogajanje je umeščeno v kuhinjo, kamor so obiskovalci povabljeni kot gostje.

Predstava, ki je namenjena otrokom, starejšim od pet let, in odraslim, sledi zaporedju in dramaturgiji bogatega zvočnega kosila in se konča z delavnico, na kateri se obiskovalci v kuhanju nekaterih zvočnih jedi preizkusijo še sami.

Kus se v igri predstavi kot kuharski mojster, ki je izgubil okus. Odkrije, da bi si lahko občutek okušanja nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. Če dela glasbo, je to tako, kot da bi pripravljal in okušal hrano. Zato iz kuharja postane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo "kuha" zvoke, uživa v njihovih neskončnih kombinacijah in se slasti v zvočni ekstazi. Njegova usta so postala ušesa, so zapisali na Zavodu Federacija Ljubljana, ki je producent predstave.

Pri predstavi so sodelovali še svetovalec za likovno podobo Andrej Štular in Kaja Avberšek, ki je poskrbela za ilustracijo. Predstava bo na sporedu še v nedeljo ob 16. uri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-hisi-otrok-in-umetnosti-premiera-zvocne-predstave-petra-kusa