Začenja se 12-dnevni Teden slovenske drame

Avtor: STA

S podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije se bo drevi ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj začel 45. teden slovenske drame (TSD). Festival slovenske dramatike bo do 7. aprila ponudil osem predstav v tekmovalnem, tri v spremljevalnem in pet v mednarodnem programu, delavnice dramskega pisanja ter druge dogodke.


Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Tinkara Zupan STA

TSD se tudi letos začenja na svetovni dan gledališča. V tekmovalni in spremljevalni program je selektor Gregor Butala uvrstil predstave različnih žanrov in pristopov. Vse predstave se bodo potegovale za nagrado občinstva, samo tekmovalne pa tudi za Šeligovo nagrado. Ob zaključku festivala bo podeljena še Grumova nagrada za najboljše novo dramsko besedilo, nagrada za mladega dramatika in Grün-Filipičevo priznanje za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji.

V tekmovalnem delu se bodo zvrstile predstave Postani obcestna svetilka (Andrej Jus in SNG Nova Gorica), 1981 (Nina Rajić Kranjac in Gledališka skupina mladih AGRFT ter Gledališče Glej), Kralj na Betajnovi (Eduard Miler in SNG Drama Ljubljana ter Drama SNG Maribor), Angel pozabe (Igor Pison in SNG Drama Ljubljana), Marie Curie - Hysterie (Tina Vrbnjak in KUD SNG ter SNG Drama Ljubljana), Mrtvec pride po ljubico (Jernej Lorenci in Prešernovo gledališče Kranj ter Mestno gledališče Ptuj), Hotel morda opica (Miha Nemec in Mestno gledališče Ptuj ter SNG Drama Ljubljana) in Zlata čeveljčka (Anja Suša in Mestno gledališče Ljubljansko).

V spremljevalni program je Butala uvrstil predstavo ABCDE_F Zavoda Cona, Plesnega teatra Ljubljana in Mesta žensk v režiji Saše Rakef in Jasmine Založnik, predstavo Simone Semenič Drugič v produkciji KD Integrali in Mesta žensk ter Gotska okna Daneta Zajca v režiji Barbare Pie Jenič in produkciji Senzoriuma ter Mestnega gledališča ljubljanskega.

Iz Indije prihajata uprizoritvi Flisarjevih besedil Vzemi me v roke in Komedija o koncu sveta. To so uprizorili tudi v avstrijskem Gradcu. Z Žrelom Žanine Mirčevske se bo predstavilo makedonsko, z dramo Vladimir Matjaža Zupančiča pa izraelsko gledališče.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenja-se-12-dnevni-teden-slovenske-drame