V PTL predstava True Romance v koreografiji Mateja Kejžarja

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana bo nocoj premiera plesne predstave True Romance avtorja in koreografa Mateja Kejžarja. V plesnem duetu, ki izhaja iz Kejžarjevega lanskega projekta Bela, nastopata Fernando Belfiore in Peter De Vuyst. True Romance zaznamuje surova moška energija, veselje do življenja in plesa ter nekompromisnost koreografije in izvedbe.


Foto: Arhiv Plesni teater Ljubljana

Predstava True Romance izhaja iz projekta Bela, drugega dela trilogije Kejžarjevih solo predstav. Gre za serijo raziskav koreografskega jezika, v katerem v ritualu telesa, očiščenega lastnega upodabljanja, zavzame bel prostor kot pristop k oblikam možnega. Predstava True Romance je nadgradnja raziskave tega koreografskega jezika v duetu, so sporočili iz PTL.

Ponovitev predstave True Romance v produkciji Pekinpah/Kink Kong ter koprodukciji Dansmakers Amsterdam in PTL bo na sporedu še v petek. Scenografijo podpisuje Petra Veber, za kostume je poskrbel Matej Kejžar, za zvok pa Luka Kejžar.

Kejžar je diplomiral na šoli za koreografijo in gledališče SNDO v Amsterdamu in opravil X-Group, podiplomski študij programa P.A.R.T.S. v Bruslju. Od tedaj deluje na področju uprizoritvenih umetnosti kot plesalec, koreograf in učitelj.

Svoj plesni prvenec Distanca je v PTL predstavil leta 1998. Od tedaj je ustvaril številne koreografije, med drugim v produkciji PTL, Cankarjevega doma, Exodosa in Maske. Njegove koreografije Senser, Občutno občasno in Brulesque so bile uprizorjene po številnih mednarodnih festivalih. Kot plesalec je deloval tudi v skupini Anne Terese de Keersmaeker, v letu 2009 je ustanovil mednarodni projekt Pajek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptl-predstava-true-romance-v-koreografiji-mateja-kejzarja