Španski borci z zagonom v novo petletko, pred vrati Pregled EKG

Avtor: STA/Maja Čehovin Korsika

EnKnapGroup (EKG) bo od srede do nedelje v Španskih borcih in Slovenski kinoteki predstavil svojo produkcijo. Skupina, ki deluje od leta 2007 in po novem šteje osem članov, je doslej ustvarila 15 predstav z desetimi slovenskimi in tujimi avtorji. Ustanovitelj EKG Iztok Kovač je spregovoril o pregledu ter širše o delovanju Španskih borcev.


Pozor hud ples 2: Vrnitev legend / Foto: Andrej Lamut

Prvi strnjen prikaz dela EKG - Pregled EKG je skupina pod vodstvom Kovača pripravila leta 2009. Sicer EKG svoj repertoar predstavlja skozi vso sezono, letos pa se jim je zdel zgoščen prikaz dejavnosti nujen, ker bo skupina več kot štiri mesece zdoma, na pripravah in gostovanjih po Evropi.

"Poleg tega je Pregled EKG tudi izvrstna priložnost, da v Ljubljano privabimo kakšnega plesnega poznavalca iz tujine, predvsem pa, da delovanje skupine in aktualne predstave intenzivno približamo prebivalcem Ljubljane in Slovenije, ki jih ples zanima," je pojasnil Kovač.

Skupino EKG, katere poglavitna značilnost je stalna mednarodna zasedba, sestavljajo Ana Štefanec, Luke Thomas Dunne, Tamas Tuza (Madžarska), Ida Hellsten in Bence Mezei. Letos so se skupini v sklopu projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, pridružile še Lisa Magnan, Noriko Nišidate in Anja Rupnik. Plesalci so prvič skupaj nastopili v predstavi Pozor hud Ples 2: Vrnitev legend.

Vrhunec razširjene skupine EKG bo sodelovanje v mednarodni koprodukciji Fobija z nizozemsko skupino Club Guy & Roni in izraelskim koreografom Guyem Weizmanom. Ta bo premierno predstavljena v Španskih borcih 21. maja, jeseni pa sledi turneja.

Pregled EKG bo postregel z izborom del, s katerimi je skupina gostovala na številnih mednarodnih plesnih festivalih. Med njima bosta plesni omnibus 10 min, za katerega koreografije poleg Kovača podpisujejo še Edward Clug, Matjaž Farič in Jordi Casanovas ter aktualna gledališko-plesna 20th Century Fog - Megla stoletja v režiji Matjaža Zupančiča in koreografiji Sinje Ožbolt.

Na sporedu bo tudi Kovačev performans Sokol! ter predstava Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost), katere koncept in koreografijo prav tako podpisuje Kovač. Ta je opomnil, da bo sredina ponovitev predstave, v kateri glasbo Igorja Stravinskega v živo izvaja ansambel Festine, najverjetneje zadnja pri nas.

V Slovenski kinoteki bo na sporedu plesni film Vašhava, ki ga je Kovač ustvarili s Sašom Podgorškom. V njem sta se ustvarjalca še zadnjič soočila s trboveljskimi rudniki in sklenila cikel plesnih filmov, vezanih na Trbovlje. Se obeta nova serija plesnih filmov?

"Nedavno je z ukinitvijo delovanja cementarne padla še zadnja trdnjava industrijske zgodovine mojega rodnega mesta. Kam se bo trboveljska dolina usmerila v prihodnje, je podobna neznanka, kot kaj se bo zgodilo z nadaljevanjem najinega plesno-filmskega popotovanja. Morda naju Živadinov spusti v vesolje...," je dejal.

Zavod EN-KNAP in mednarodni ansambel za sodobni ples EKG imata svoj domicil v Španskih borcih od leta 2009. Moščanski center kulture se je po Kovačevih besedah v teh letih profiliral kot prepoznavno mednarodno in slovensko stičišče sodobnega plesa. V njem predstavljajo referenčno mednarodno sodobno-plesno produkcijo. V sklopu programa Uvoz-izvoz so našteli več kot 60 gostovanj mednarodno uveljavljenih plesnih skupin, kot so Rosas, Ultima Vez in DV8.

Gostili so prepoznavna imena iz sveta sodobnih uprizoritvenih praks, kot so Superamas, Chris Haring, Wendy Houstoun, Julyen Hamilton, Yasmine Godder, Sharone Eyal, Cesc Gelabert in Jonathan Burrows. V sodelovanju z mrežo Aerowaves pa v sklopu celoletnega festivala Plesna Vesna predstavljajo tudi mlade evropske sodobno-plesne talente.

Skupno v Španskih borcih na leto nanizajo več kot 400 različnih dogodkov. Od tega je 150 plesnih in gledaliških predstav, ostalo so izobraževalni dogodki, predstave za otroke in mladino, koncerti in različnih drugi dogodki, ki v Moste privabijo več kot 40.000 obiskovalcev letno.

Mestna občina Ljubljana je Zavodu EN-KNAP nedavno podaljšala možnost rabe prostorov Španskih borcev za prihodnjih pet let. Kot je dejal Kovač, "program zavoda za novo razpisno obdobje ponuja povečanje obsega kakovosti in v nekaterih segmentih še nadgrajuje dosedanje uspešno delovanje".

Poleg širitve ansambla se bodo v prihodnje v sklopu projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, posvetili inovativnim podpornim projektom kulturno-umetnostne vzgoje in promocije plesa, saj jih na tem področju po Kovačevi presoji "primanjkuje in so predpogoj za gradnjo in vzgojo občinstva ter posledično za bolj sistematično postprodukcijo na nacionalnem nivoju".

Jeseni bo premierno predstavljena nova produkcija Zavoda EN-KNAP z naslovom Veter, pesek in zvezde, ki jo po literarni predlogi Antoinea de Saint-Exuperyja Kovač koreografira in režira v koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom. Mednarodni program bo med drugim prinesel tudi gostovanje vplivne ameriške koreografinje in plesalke Trishe Brown in njene plesne skupine.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/spanski-borci-z-zagonom-v-novo-petletko-pred-vrati-pregled-ekg