Letošnji Teden slovenske drame zaznamovan s Komedijo o koncu sveta

Avtor: STA

Letošnji Teden slovenske drame (TSD) bo odprla premiera Komedije o koncu sveta Evalda Flisarja v režiji Janeza Burgerja in izvedbi Prešernovega gledališča Kranj. Na festivalu slovenske dramatike bosta s tem tekstom nastopila tudi avstrijsko in indijsko gledališče. Skupaj se bo od 27. marca do 7. aprila zvrstilo 17 predstav.


Foto: Boris Voglar

Tokrat bo na TSD prvič priložnost, da bodo gledalci videli tri izvedbe iste drame, za katero je Flisar pred dvema letoma prejel Grumovo nagrado, še pred prvo slovensko uprizoritvijo, pa sta se teksta že lotila gledališče v Gradcu in New Delhiju. Komedija o koncu sveta je prevedena v 12 jezikov, kot je današnji novinarski konferenci v kranjskem gledališču povedal Flisar, pa ni on izbral tematike, temveč je tematika izbrala njega.

"Komedija o koncu sveta nam drži ogledalo in ker v našem gledališču skušamo že leta in leto držati ogledalo družbi in publiki, se mi je zdela idealna za naše gledališče. Hkrati je to zelo inteligentna drama, ki na humoren način govori o smrtno resnih stvareh," je svoj izbor za uprizoritev Flisarjeve drame obrazložila umetniška vodja Prešernovega gledališča Marinka Poštrak.

Režiser Janez Burger je pojasnil, da so dolgo iskali kodo, kako sploh uprizoriti dramo. "Na koncu smo prišli do stila, ki se mi zdi, da absolutno deluje. To pa ni komedijski stil na prvo žogo," je poudaril Burger in se izrazil v nogometnem žargonu, "igramo zelo ofenzivno igro, hočemo zabiti gol, igro gradimo na dobro uigranih in hitrih podajah, nimamo pa obrambe."

"Na nek način igramo igro Barcelone," je dodal igralec Aljoša Ternovšek, ki upa, da bo predstava ljudi spravila v "grenko dobro voljo, prav tako kot v nedeljo slovenski športniki". Gre za farso v farsi, znotraj katere je še ena farsa. V Komediji o koncu sveta se Joe Orton, Elvira, Majerhold in Konjevič ne morejo sporazumeti o namembnosti vrta.

Liki predstavljajo posamezne segmente družbe. Borut Veselko igra moškega z neoliberalistično ideologijo in željo po hitrem zaslužku prek trupel, Peter Musevski je idealist, ki dela za skupno dobro, Vesna Jevnikar je predstavnica potrošniškega razreda, ki se obrača po potrebi, Ternovšek pa predstavnik apatične mlade generacije, ki si želi čim manj delati in čim hitreje veliko zaslužiti in zasloveti.

Komedija o koncu sveta je šesta premiera Prešernovega gledališča v tej sezoni, z njo pa se bo ta petek začel 45. TSD. Poleg nje se bo do 7. aprila zvrstilo 16 predstav, od tega osem v tekmovalnem, tri v spremljevalnem in pet v mednarodnem programu.

Festivalsko dogajanje bo zaznamoval tudi spremljevalni program z delavnico dramskega pisanja, bralnimi uprizoritvami in dnevom nominirancev za Grumovo nagrado. Gre za sejem dobrih dram, je poudarila Poštrakova. Po njenem mnenju je dramska forma zelo zahtevna in poleg talenta pogojuje tudi ogromno znanja, a vendar dramatika ne najde opaznega mesta v medijih.

Letošnji TSD bo dolg kar 12 dni, vendar ni najdaljši doslej, saj je pred leti štel celo 16 dni. V gledališču so že pomislili, da bi festival poimenovali drugače, a se zaenkrat za to še niso odločili. Odkar ima gledališče v upravljanju tudi stolp Škrlovec se vsak dan festivala zvrsti po več dogodkov, zato je program še bolj bogat.

"Upamo, da nam bo država letos za festival namenila toliko sredstev kot lani, sicer smo s programom zelo veliko tvegali," je poudarila direktorica kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček in opozorila, da štiri dni pred festivalom še vedno ne vedo, kakšen kos pogače jim bo odmerila država. Kljub temu so se zaradi varčevanja odpovedali bralnim uprizoritvam dram s tujih festivalov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-teden-slovenske-drame-zaznamovan-s-komedijo-o-koncu-sveta