Škofjeloški pasijon - spektakel o odrešenju in platforma za druženje (reportaža)

Avtor: STA/Tinkara Zupan

Ko angeli, peklenščki, apostoli in drugi svetopisemski liki preplavijo mesto, se Škofja Loka vrne 300 let v preteklost, sporočilo Škofjeloškega pasijona o odrešenju pa ostaja relevantno tudi za današnji čas. Vendar pomen pasijona, ki se ponaša kot spektakel, ni le duhoven, temveč tudi družaben, tako za igralce kot za gledalce.


Foto: Jure Nastran

Medtem ko so se na Mestnem trgu v petek zvečer začeli zbirati domačini z blazinami in odejami, s katerimi bi bolj udobno spremljali pasijonsko procesijo, so se na drugem koncu mesta v stari vojašnici igralci preoblačili v kostume in se ustavili v prostoru za masko, kjer 23 maskerk poskrbi, da so vsi angeli, peklenščki, Kristusi in drugi videti tako, kot sta si jih zamislila avtor pater Romuald in režiser Milan Golob.

Rok iz Žirov, en izmed 11 Kristusov v predstavi, v kateri sodeluje kar 933 nastopajočih, čaka, da bo procesija stekla. Skupaj s soigralci se je od konca lanskega leta pripravljal na vlogo, ki jo je odigral že v prejšnji uprizoritvi pred šestimi leti. Čeprav oblečen v lahka Kristusova oblačila, ga mraz ne moti. "Ni mi težko, to delamo za dušo," pojasni.

"Besedilo je globoko, njegovo sporočilo je relevantno tudi na današnji čas. Smrt je ena za vse in vsi se sprašujemo o smislu življenja," pojasni Martin iz Železnikov, ki igra enega izmed apostolov. Tudi njegov sokrajan Branko je vesel, da sodeluje. Že od leta 1999 sodeluje v pasijonu kot apostol in ne razmišlja, da bi se preizkusil v kakšni drugi vlogi. "Bistveno je, da sem zraven," pravi.

Podobnega mišljenja so vsi prostovoljci, ki so v zadnjih mesecih številne popoldneve, večere in konce tedna preživeli na pripravah in vajah. To jim predstavlja sprostitev in druženje. "Pasijon je platforma, magnet za povezovanje ljudi in vsak, ki si tega želi, je dobrodošel," zagotavlja vodja projekta Škofjeloški pasijon 2015 Matej Mohorič Peternelj.

Mnogi igralci so verni, saj jim je tako vsebina pasijona bližje, vendar vera ni pogoj za sodelovanje. Vse pred začetkom procesije pomiri pater, gvardijan škofjeloškega kapucinskega samostana Jožko Smukavec: "Pomislite na tekst, vlogo, se umirite. Oživimo to božjo zgodbo, da jo bodo sprejeli tudi gledalci".

Ko se skoraj 1000-članska procesija z aplavzom za spodbudo odpravi na pot do Kužnega znamenja na Mestnem trgu, je tam že zbranih več kot 1000 gledalcev, ki so dodobra napolnili tribune na glavnem prizorišču. Številni domačini so petkovo generalko izkoristili za brezplačen ogled spektakla, ki zaradi zapor prometa njihovo življenje vrže iz običajnih tirnic.

"Načeloma Ločani dobro sprejemajo pasijon. Njihovo življenje je moteno le krajši čas, saj pasijon traja dve uri, kar je bistveno manj kot kakšen koncert," meni škofjeloški župan Miha Ješe.

A posamezne slike pasijona lahko spominjajo na koncertni spektakel, še posebej ko pred gledalci nastopita stočlanski zborček Adamovih otrok ali skupina hudičev, sestavljena iz članov Škofjeloškega okteta, ki spremljajo Luciferja.

Pred gledalci se zvrstijo Adam in Eva, obrtniki, duhovščina in plemstvo, pa smrt, angeli in peklenščki. "Kar živi, mora enkrat umreti," zakliče Smrt in peklenščki začnejo vleči duše v pekel. Nato pa pasijonska procesija napove boj proti grehu, v katerem glavno vlogo zaseda Jezus Kristus, od podobe zadnje večerje do več prizorov trpljenja vse do zmage nad grehom. Tako je končno sporočilo pasijona odrešenje.

Kot pravi režiser, v uprizoritvi spoštujejo osnovo najstarejšega ohranjenega dramskega besedila v slovenskem jeziku in mu dodajajo živost: "Želimo, da do gledalcev čim bolj neposredno pride sporočilo o odrešenju pred grehom, ki je sporočilo pasijona." To je tudi glavna prednost Škofjeloškega pasijona pred drugimi pasijoni, saj vsebuje dramsko besedilo, s katerim se sodelujoči obračajo neposredno na gledalca.

Da sporočilo pasijona doseže čim več ljudi, skrbi 1200 sodelujočih v letošnjem projektu, od tistih, ki odeti v kute nosijo odre, do prostovoljnih gasilcev, ki pomagajo usmerjati promet, da se lahko procesija nemoteno vije po mestu.

V soboto jih je čakal pravi test, saj si je premiero Škofjeloškega pasijona 2015 ogledalo okoli 3000 ljudi. Med njimi so bili najavljeni ljubljanski nadškof Stane Zore ter škofa Andrej Glavan in Stanislav Lipovšek, v Škofjo Loko pa so prišli tudi gostje iz pobratenih mest.

"Za nami je že glavnina dela. Smo pripravljeni, samozavestni in mirni. Vse teče, kot je bilo načrtovano," ob generalki sklene vodja projekta. Upa le, da jim bo tudi vreme služilo vse tja do 12. aprila, ko naj bi bila na sporedu zadnja od sedmih ponovitev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/skofjeloski-pasijon-spektakel-o-odresenju-in-platforma-za-druzenje-reportaza