Kulturni bazar priložnost za pokušino ponudbe iz vse Slovenije (reportaža)

Avtor: STA/Tatjana Zemljič

V ljubljanskem Cankarjevem domu (CD) je bilo včeraj še posebej živahno. V vseh preddverjih in dvoranah so se zvrstili dogodki 7. kulturnega bazarja, ki je v dopoldanskem času pritegnil predvsem skupine šolarjev in predšolskih otrok, v popoldanskih urah pa je bilo na njem moč srečati številne družine in posameznike, ki jih zanimata umetnost in kultura.


Foto: Anže Malovrh/STA

Letos se je na Kulturnem bazarju predstavilo okoli 300 kulturnih ustanov iz vse Slovenije - gledališča, muzeji in galerije, knjižnice, filmske in glasbene ustanove. V razstavnih prostorih CD je potekal bogat program, primeren za vse generacije - delavnice, koncerti, neformalna srečanja in pogovori z znanimi ustvarjalci.

Slovenska gledališča so letos pripravila skupno predstavitev, na kateri si izpostavili zaodrje. Kot je povedala dramaturginja Ira Ratej, so se za takšno predstavitev odločili, ker je zaodrje nekaj, kar je skupno vsem. V CD želijo obiskovalcem, tako otrokom kot učiteljem in sploh vsem, ki jih to zanima, pokazati, kaj se tam dogaja. Seznanijo se lahko, denimo, z izdelavo marionetnih lutk, se preoblečejo v kostume in spoznajo različne gledališke rekvizite. Odziv je po njenih besedah izjemen, zato si želi, da bo se za podoben način predstavitve odločali tudi v bodoče.

Vzgojiteljica Petra Avbelj iz Vrtca dobrega pastirja v Zavodu sv. Stanislava, ki se je v gledališkem zaodrju mudila s skupino najmlajših, meni, da je takšna predstavitev zelo poučna, saj otroci na njej spoznajo tako različne zvrsti gledališča, pa tudi, kaj vse je potrebno, da nastane predstava. Na kulturnem bazarju so letos prvič, saj je njihov vrtec začel delovati šele septembra. Prireditev ocenjuje kot zanimivo, saj je na njej na enem mestu zbrana kulturna ponudba iz vse Slovenije.

Barbara Lušina iz Osnovne Šole Dobrova je na Kulturni bazar pripeljala učence petega razreda. Ti so, tako menijo v šoli, po starosti najbolj primerni, da obiščejo bazar. Petošolci Osnovne šole Kašelj pa so si v sklopu Kulturnega bazarja ogledali predstavo Veliki pok. Po besedah učiteljice Sare Stojan so bili navdušeni. Bazar so letos obiskali prvič, njihovi vtisi pa so zelo pozitivni.

Poleg omenjene predstave, ki je nastala v produkciji Zavoda Margarete Schwarzwald, CD in Mestnega gledališča Ptuj, je letošnji Kulturni bazar med drugim ponudil še plesno-glasbeno-gledališko predstavo Juri Muri v Afriki pleše Plesnega teatra Ljubljana, glasbeno-gledališko predstavo skupine Jararaja z naslovom Trubar in drugi trubadurji slovenske kulture ter predstavo Praktični nasveti za pridne otroke Lutkovnega gledališča Maribor.

Zelo dober obisk so letos beležili na prireditvah v dvoranah. Kot je povedala Kristina Jermančič Golc iz CD, so prijave sprejemali do začetka marca, do tedaj so bili večinoma vsi dogodki v dvoranah zasedeni. Letos se je na prireditve prijavilo nekaj čez 1000 strokovnih delavcev v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, tu pa so še številne šolske skupine.

Kulturni bazar, na katerega je vstop brezplačen, se je sklenil ob 18. uri z glasbeno-gledališko predstavo Spremeni svet - akord za akordom. Na prireditvi je zbrane nagovorila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Prireditev organizirajo ministrstvo za kulturo, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in zavod za šolstvo ter izvršni producent Cankarjev dom skupaj s partnerji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kulturni-bazar-priloznost-za-pokusino-ponudbe-iz-vse-slovenije-reportaza