3. kulturološki simpozij

Avtor: STA

Včeraj se je začel kulturološki simpozij z naslovom Tabu in kultura, ki ga organizira društvo kulturologov Kult.co v sodelovanju z oddelkom za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede (FDV).


V okviru simpozija se bodo do 11. marca odvijala predavanja, debate, filmske projekcije, razstava, literarni večer in koncert. 

Simpozij se je začel z uvodnim predavanjem na FDV. Kot je povedala predsednica društva kulturologov Barbara Polajnar, je sedaj že tradicionalni simpozij za njihovo društvo največji in najpomembnejši dogodek v letu. Z dogodkom želijo omogočiti izmenjavo pogledov na tabu in kulturo ter spodbuditi pogum za nadaljnje raziskovanje tega področja. Simpozij poskuša izhodiščno temo, ki je sicer antropološka, razširiti in jo ugledati tudi izven strogega antropološkega fokusa.

Profesorica in predstojnica katedre in oddelka za kulturologijo na FDV Karmen Šterk je v kratkem nagovoru dejala, da ima tabu v različni kulturah različne pomene, zato je še posebej primeren za kulturološko preučevanje. Tabu omogoča kulturi, da obstaja. Posebej je izpostavila še, da je za družbo največji tabu povedati resnico na javnem mestu, saj s tem odpadejo vse "družbene pogodbe, socialni konsenzi in kar je še drugih poimenovanj za laž".

Program simpozija se je nadaljeval s predavanjem mlade raziskovalke Eve Vrtačič o antropološki detabuizaciji paraolimpijskih iger in odprtjem razstave umetnikov Nine Kojc, Simona Žlahtiča in Ane Pirih, ki nosi enak naslov kot simpozij in z ogledom filma W.R. -  Misteriji organizma režiserja Dušana Makavejeva.

Danes, 10. marca bo na FDV projekcija kratkega filma Zadnja večerja režiserke Natalie Braun. Sledila ji bodo predavanja z naslovi Tabu (se) dotika, Tabu, dotik in truplo ter Umor in detektivka.

Zadnji dan simpozija se bo začel v četrtek, 11. marca na FDV s predavanji Primer Pupilija: politični in umetniški potencial kršenja tabuja v gledališču in kršenja gledaliških tabujev, Tabu med naravo in kulturo ter Vpliv (de)tabuizacije na človekov socialni/kulturni kapital.

Sledila bo razglasitev rezultatov natečaja za najboljši študentski in dijaški esej na naslovno temo simpozija.

Zadnji večer bo v socialnem centru Rog potekal ob branju gejevske in lezbične poezije. Pozneje bo še koncert skupine All Inclusive, na katerem bo potekala tudi dobrodelna dražba pesmi. Izkupiček bodo, kot piše v programu, "namenili lačnim umetnikom in nezaposlenim kulturologom."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/3-kulturolo%C5%A1ki-simpozij