Carmina Slovenica na festival uprizoritvenih umetnosti v Moskvi

Avtor: STA

Po uspešnem nastopu v New Yorku se vokalno gledališče Carmina Slovenica odpravlja še na gostovanje v Moskvo. Tam se bo konec tega tedna s predstavo When the Mountain Changed its Clothing predstavilo na največjem ruskem festivalu uprizoritvenih umetnosti Zlata maska.


When the Mountain Changed its Clothing / Foto: Dorian Šilec Petek

Carmina Slovenica bo nastopila v sklopu programa Context, v okviru katerega festival predstavlja raznolikosti sodobnega gledališkega ustvarjanja, so sporočili iz produkcijske hiše s sedežem v Mariboru.

Festival Zlata maska je Rusko gledališko združenje zasnovalo kot nacionalno tekmovanje, kjer se vsako leto za prestižne nagrade potegujejo predstave in umetniki, ki so preteklo sezono najbolj zaznamovali ruske gledališke odre. Tako na njem redno gostujejo predstave pomembnih ruskih gledaliških hiš, med drugim gledališče Bolšoj, Mariinsko gledališče, Dramsko gledališče Maly, Aleksandrinsko gledališče in drugi.

Obenem ima festival mednarodni sklop in v tem je v petek in soboto na sporedu predstava When the Mountain Changed its Clothing. Ta je nastala na pobudo umetniške vodje Carmine Slovenice Karmine Šilec v sodelovanju z nemškim skladateljem in režiserjem Heinerjem Goebbelsom. Glasbeno-gledališki projekt je bil premierno izveden leta 2012 na nemškem festivalu Ruhrtriennale, slovensko premiero pa je doživel na Festivalu Borštnikovo srečanje, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK).

When the mountain changed its clothing črpa navdih iz rezijske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah v različnih letnih časih na gori Kanin. V moskovskem gledališču Delavnica P.N. Fomenka bo že 28. ponovitev tega izjemno uspešnega mednarodnega projekta.

Carmina Slovenica ima za seboj 50 let delovanja. Po 25 letih delovanja pod vodstvom dirigenta Branka Rajštra ga sedaj že četrt stoletja vodi dirigentka Karmina Šilec. Ansambel sestavlja okoli 40 deklet, starih od 12 do 21 let, ki so gostovale že v številnih državah.

Eno najbolj odmevnih je bilo januarsko gostovanje s projektom Toksični psalmi na festivalu Prototype v New Yorku. Za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti je zbor prejšnji teden prejel tudi odlikovanje srebrni red za zasluge, ki mu ga je podelil predsednik republike Borut Pahor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/carmina-slovenica-na-festival-uprizoritvenih-umetnosti-v-moskvi