Rukavina na čelu zavoda Maribor 2012

Avtor: STA

Mariborski župan Franc Kangler je v ponedeljek imenoval začasno vodstvo novega javnega zavoda Maribor 2012, ki bo skrbelo za organizacijo in priprave na Evropsko prestolnico kulture 2012.


Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja je imenoval Vladimirja Rukavino, za programskega direktorja Aleša Novaka, za poslovno direktorico pa Heleno Hvalec.

Odlok o ustanovitvi omenjenega javnega zavoda so mariborski mestni svetniki podprli konec januarja, skrbel pa bo za celovito načrtovanje, pripravo, organiziranje in izvajanje projekta EPK. Za čas postopka ustanavljanja zavoda in konstituiranja organov odlok županu omogoča imenovanje začasnega vodstva do rednega imenovanja, s pooblastilom, da pod nadzorstvom ustanovitelja opravijo priprave za začetek dela zavoda.

Kot je Kangler pojasnil ob imenovanju, sta se s Hvalčevo, sicer mestno svetnico LDS, dogovorila, da zaradi opravljanja omenjene funkcije zapusti svetniško mesto. V zvezi s Tomažem Pandurjem, ki je bil večkrat omenjan kot možen kandidat za programskega direktorja, je župan dejal, da ga bo kot predstavnika mestne občine Maribor imenoval v programski svet zavoda. "Dogovor z ministrstvom je, da bi Pandur prevzel mesto predsednika programskega sveta," je še dejal Kangler.

Novoustanovljeni zavod bo dobil sedež in prostore v nedavno obnovljenem Naskovem dvorcu, zaposloval pa naj bi največ 20 ljudi. Proračun zavoda, ki bo deloval do izteka projekta, bo znašal predvidoma 27,75 milijona evrov.

Z v petek podpisano pogodbo o sofinanciranju bo država za delovanje omenjenega javnega zavoda v obdobju treh let zagotovila 10,7 milijona, podoben znesek pa bo prispevala mestna občina. Približno pet milijonov evrov načrtujejo iz lastnih virov, poldrugi milijon pa od nagrade "Meline Mercouri", ki jo tri mesece pred začetkom dogodka uspešnim organizatorjem podeljuje Evropska komisija.

Sicer pa je Rukavina, ki je tudi direktor Narodnega doma Maribor, že doslej vodil začasni sekretariat EPK, medtem ko je Novak direktor mestnega urada za kulturo. Hvalčeva je podjetnica na finančnem področju, za zdaj pa niti na mestni občini niti v stranki LDS še niso vedeli povedati, kdo jo bo nadomestil v mestnem svetu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/rukavina-na-%C4%8Delu-zavoda-maribor-2012