Režiserji spregovorili o uprizoritvah Škofjeloškega pasijona

Avtor: STA

V Slovenskem gledališkem inštitutu so včeraj režiserji spregovorili o različnih uprizoritvah Škofjeloškega pasijona. V pogovoru, ki ga je vodil dramaturg letošnje uprizoritve v Škofji Loki Rok Andres, je Aleš Jan predstavil radijsko igro iz leta 1992, Meta Hočevar predstavo v ljubljanski Drami leta 2000, Milan Golob pa letošnjo postavitev.


Foto: Peter Jeram

Prvo slovensko gledališko uprizoritev Škofjeloškega pasijona v 20. stoletju je na oder Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu postavil Mirko Mahnič leta 1965. Pasijon je ponovno postal aktualen v 90. letih, med drugim je leta 1992 nastala radijska igra v režiji Jana.

Ta je dejal, da je bil razlog za igro povsem preprost - dolžnost radijskih postaj po vsem svetu je predstavljati kulturno dediščino naroda. Škofjeloški pasijon iz leta 1721 sodi v začetke slovenske dramatike, saj velja za najstarejše v celoti ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku. Obenem je spomnil, da se je "radio s pasijonom srečal" že v 30. letih s pomočjo profesorja Nika Kureta.

Za osnovo so vzeli prepis dramskega besedila kapucina patra Romualda, ki ga je pripravil Jože Faganel, pri čemer so želeli čim bolj zvesto slediti tekstu. Za glasbo je poskrbel Jani Golob, izvajali pa so jo simfoniki, mešani zbor in solisti. Radijska igra je predvidevala 75 govorečih likov, ki so jih zaupali 71 takratnim poklicnim igralcem. V projekt je bilo vključenih 271 posameznikov, je povedal Jan.

Meta Hočevar je o priredbi Škofjeloškega pasijona razmišljala že v 80. letih. Zamislila si je postavitev v stari Ljubljani, česar takratna oblast ni odobravala. V 90. letih, ko so po njenih besedah "vsi želeli delati pasijon", se je umaknila in ga na oder ljubljanske Drame postavila šele leta 2000 ob dramaturgu Igorju Lampretu z eminentnimi igralci, kot so Polde Bibič, Boris Juh, Mojca Ribič, in Andrej Nahtigal. Povabila je tudi Ljobo Jenče, ki je vmes pela Marijine pesmi, ki so se jezikovno pokrile z jezikom pasijona, je menila.

Predstava ni bila dolga, izbrali so le odlomke, ki so bili zanimivi ali včasih celo smešni, izziv pa je bilo delo, ki je sicer namenjeno za uprizarjanje na prostem ob veliki množici, postaviti v gledališče, v katerem veljajo povsem druge zakonitosti.

Režiser letošnje postavitve, ki po šestih letih sledi prejšnji iz leta 2009, je spomnil, da je predstava postavljena v mesto, kjer je bila prvotno zaigrana. Povedal je, da je moral najprej razumeti različne vidike, od organizacijskega, ki ga vodi občina, do duhovnega, ki je v domeni kapucinov.

Dela s 74 igralci, od katerih jih pol ni nikoli igralo, druga polovica pa le v pasijonu. Tudi siceršnja ekipa je velika, saj obsega okoli 900 ljudi.

Predstave letošnjega Škofjeloškega pasijona se bodo zvrstile med 21. marcem in 12. aprilom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/reziserji-spregovorili-o-uprizoritvah-skofjeloskega-pasijona