Novogoriško gledališče pred premiero Molierovega Tartuffa v novem prevodu

Avtor: STA

Šesta premiera na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo klasika Tartuffe ali slepar komediografa Jeana Baptista Moliera v novem prevodu Primoža Viteza. Ena najbolj znanih Molierovih dram bo na velikem odru premierno uprizorjena v četrtek, 12. marca, ob 20. uri.


Foto: SNG Nova Gorica/Manja Zore

Novogoriška uprizoritev je zgodbo iz 17. stoletja umestila v kontekst sodobnega časa in "neznosne lahkosti manipuliranja, s katero se soočamo v vsakodnevnem bivanju". Pripravil jo je Vito Taufer, ki je v SNG Nova Gorica režiral že vrsto uspešnih uprizoritev - Plešasto pevko, Zdrahe, Čakajoč Godota, Duohtar pod mus! in Sljehrnika.

Po besedah umetniške vodje gledališča Martine Mrhar je tokratna uprizoritev znova pokazala, da je branje klasičnih del lahko aktualno, če se zna izluščiti pravo vsebino.

Kot je povedal prevajalec, je želel napraviti sodobnejši tekst, kar je za seboj potegnilo tudi določene jezikovne spremembe. "Želel sem prenesti duha francoskega teksta bolj kot njegovo vsebino," je povedal Vitez, ki je prepričan, da je ob univerzalnem tekstu bistveno predvsem njegovo sporočilo.

Taufer je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da je poskušal ustvariti psihološko tragikomedijo, saj današnje razmere niso bistveno drugačne od tistih, v katerih je nastala komedija. "To je bil sprevržen čas, v katerem vladajo lažne vrednote, ki ne razlikujejo med lažnimi in resničnimi. Takrat pridejo na dan tudi manipulanti."

Obenem je poudaril, da je bil vesel priložnosti, da je poleg igralcev starejše novogoriške generacije lahko delal tudi s skupinico mladih igralcev, ki je s seboj na oder prinesla določeno aktualizacijo in svežino.

Poleg Radoša Bolčine, ki mu je bila zaupana vloga Tartuffa, in Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi Orgona ter Teje Glažar, Helene Peršuh, Iztoka Mlakarja, Ane Facchini in Petra Harla v predstavi nastopajo mladi igralci Urška Taufer, Nejc Cijan Garlatti, Žiga Udir, Andrej Zalesjak, Dean Petrovič in Bogdan Repič.

Vitez se je pri uprizoritvi podpisal tudi kot dramaturg in lektor, scenografija je bila zaupana Mateju Stupici, kostumografija Barbari Stupica. Avtor glasbe je Aleksander Pešut - Schatzi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novogorisko-gledalisce-pred-premiero-molierovega-tartuffa-v-novem-prevodu