Pahor s srebrnim redom za zasluge odlikoval Carmino Slovenico

Avtor: STA, Urad predsednika RS

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj vročil odlikovanje srebrni red za zasluge zboru Carmina Slovenica za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti. Umetniška vodja zbora Karmina Šilec je odlikovanje označila kot posebno, saj simbolno povezuje vse generacije, ki so gradile to organizacijo.


foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je dejala na slovesnosti v predsedniški palači, so počaščeni, da je delo Carmine Slovenice s tem odličjem prepoznano in nagrajeno tudi na ta način. V 50 letih delovanja so prejeli številne mednarodne nagrade, mnoga strokovna priznanja, kar dve Prešernovi nagradi in mnogo drugih odlikovanj in vsako jim je, kot je dejala, veliko pomenilo. Današnje pa je prav posebno, saj je prvo, ki simbolno povezuje vse generacije, ki so gradile to organizacijo od Mladinskega pevskega zbora Maribor pa vse do vokalnega gledališča Carmina Slovenica.

Današnji dogodek je označila kot na nek način zelo društven in zelo amaterski. Društven zato, ker je zbral mnoge generacije, ki so s Carmino povezane od njenih začetkov pred več kot pol stoletja in do danes. "In vsi skupaj smo povezani in smo društvo," je dejala. In amaterski zato, ker ta beseda izhaja iz amore, ljubezen do glasbenega ustvarjanja pa je tisto, kar jih povezuje.

Utemeljitev:

Popolna harmonija, virtuoznost, osupljiv talent, vrhunska pevsko-tehnična izurjenost, bleščeča intonacija, ritmična popolnost, dinamična oblikovalska moč, izbrano vodenje glasov, barvno razkošje tonov. Vse to je le zelo skromen povzetek oznak, s katerimi  najvplivnejši svetovni mediji opisujejo vokalni ansambel Carmina Slovenica iz Maribora. Na področju kulture je Carmina Slovenica postala eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov, njena umetniška vodja Karmina Šilec pa priznana mednarodno uveljavljena dirigentka.

Pri Carmina Slovenica ne gre le za vrhunsko zborovsko petje. Dobro desetletje že ta zbor angelov, kakor mu pravijo, intenzivno razvija nove izrazne oblike. Združuje vokalno in instrumentalno glasbo z dramskimi prvinami, gibanjem in vizualnimi učinki. Ustvarja gledališče glasov, ki z vokalnimi podobami, gibi in ikonografijo vabi k razmisleku o novih zaznavah sveta.

Glasbeni repertoar ansambla Carmina Slovenica je prelet stoletij in sveta v celoti, njeni projekti  pa raznoliki, od popularnih vokalno-instrumentalnih do simfoničnih, s pridihom bodisi etnične glasbe, avantgarde, minimalizma ali historičnosti. Pri tem sta glasbena in širša duhovna dediščina za ansambel izziv za oblikovanje umetniške stvaritve, ki z novim jezikom in aktualnimi sporočili nagovarjajo sodobnika.


Foto: Daniel Novakovič/STA
Ansambel Carmina Slovenica danes sestavlja približno 40 deklet, starih od dvanajst do enaindvajset let. Predhodne generacije pevcev so jim pod vodstvom Branka Rajštra zapustile številne lovorike z zborovskih tekmovanj doma in po svetu. Sedanja sestava ansambla tradicijo vrhunskih ustvarjalcev nadaljuje z odmevnimi koncerti v najelitnejših koncertnih dvoranah sveta. 

Eden takih je bil tudi zmagoslavni nastop Carmina Slovenica v New Yorku na festivalu, ki določa prihodnje glasbene in operne smernice.  Predstava Toksični psalmi s podnaslovom Ultimativna kolektivna izkušnja je z izvirnostjo, ki vztrajno raziskuje nove prostore umetniškega izraza, osupnila poznavalce in glasbene sladokusce ter z vrhunsko celostno umetnino ponovno potrdila sloves ansambla.

Carmina Slovenica je na svojem petdeset let dolgem popotovanju prehodila neverjetno pot, na kateri je zborovstvo prestavila v prostor kompleksne večzvrstne celostne umetnine.

***

Zbor Carmina Slovenica po 25 letih delovanja pod vodstvom dirigenta Branka Rajštra sedaj že četrt stoletja vodi Šilčeva. Ob lanski prvi razgrnitvi postavk letošnjega občinskega proračuna, ki so kazale drastično zmanjšanje sredstev za kulturo, se je zdelo, da je njegovo nadaljnje delovanje ogroženo. Carmina Slovenica je namreč uradno društvo v javnem interesu, katerega ustanovitelj je Mestna občina Maribor. Pred nekaj tedni pa jih je mariborski župan Andrej Fištravec pomiril z besedami, da se letošnji proračun še pripravlja, a da lahko Carmina Slovenica računa vsaj na toliko občinskih sredstev kot lani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pahor-s-srebrnim-redom-za-zasluge-odlikoval-carmino-slovenico