Carmini Slovenici srebrni red za zasluge

Avtor: STA

Zbor Carmina Slovenica bo v zbirko svojih nagrad dodala častni državni srebrni red za zasluge. Tega mu bo za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti ob 50-letnici delovanja prihodnji teden izročil predsednik države Borut Pahor, so potrdili v uradu predsednika.


Toksični psalmi / Foto: Rudi Uran

Carmina Slovenica, ki ga po 25 letih delovanja pod vodstvom dirigenta Branka Rajštra sedaj že četrt stoletja vodi dirigentka Karmina Šilec, sodi med vodilne ansamble v svetovnem zborovskem gibanju.

Pred kratkim se je vrnil z izredno uspešnih gostovanj v Avstraliji in ZDA. Še posebej Toksični psalmi v New Yorku so naleteli na odlične medijske odzive, kar je po besedah umetniške vodje Šilčeve dobra popotnica za naprej.

Kot so danes sporočili iz Carmine Slovenice, so organizacija, ki je prestopila najvišje in najtežje dosegljive meje - tekmovalne, umetniške, ustvarjalne in glasbeno-pedagoške, "in to vztrajno in čisto v svoji individualni, neizprosno elitistični maniri dokazuje skozi pol stoletja svojega delovanja".

"Zaradi posebnega poustvarjalnega pristopa, vrhunske ustvarjalne ravni in s tem velikega prispevka k slovenski in mednarodni kulturi je Carmina Slovenica eden redkih kulturnih izvoznih artiklov in prepoznavna zaščitna znamka Maribora in Slovenije," so zapisali v zboru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/carmini-slovenici-srebrni-red-za-zasluge