Dnevi Škofjeloškega pasijona za uvod v sam pasijon

Avtor: STA

Z bralno uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona in 5. srečanjem slovenskih pasijoncev se danes začenjajo tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerimi v Škofji Loki v postnem in velikonočnem času vzdržujejo pasijonsko kondicijo. Letos se bo sklop prireditev končal s samim pasijonom, ki se po šestih letih vrača na škofjeloške ulice.


Foto: Jure Nastran

Kot pravi koordinatorka Dnevov Škofjeloškega pasijona Kitka Koprivnikar, sklop prireditev pod tem imenom tradicionalno vsako leto steče en mesec pred veliko nočjo. Običajno traja dva tedna, v katerih se v Škofji Loki odvija pester program.

Pasijonska pisarna Zavoda z kulturo Škofja Loka danes ob 16. uri pripravlja bralno uprizoritev Škofjeloškega pasijona, sledil bo Pasijonski kolokvij oziroma 5. srečanje slovenskih pasijoncev. Ob 19. uri bodo odkrili loški pasijonski križ in predstavili novo številko revije Pasijonski doneski.

Prav tako bodo drevi v Sokolskem domu odprli tri razstave, in sicer akvarele Albine Nastran in fotografije Jureta Nastrana V duhu pasijona, Zapise škofjeloškega pasijona Snežne Taler in razstavo Nesnovne kulturne dediščine skozi fotografijo.

V nedeljo bo nato v cerkvi Marijinega vnebovzetja srečanje pasijoncev s pasijonskimi romarji, ki so se v sredo podali na romanje po poti patra Romualda do Celja, ter sprevod do Kapucinskega samostana v Škofji Loki.

V torek bo v Slovenskem gledališkem inštitutu v Ljubljani pogovor s tremi režiserji o uprizoritvenih izzivih Škofjeloškega pasijona, in sicer režiserko in scenografko Meto Hočevar, ki je Škofjeloški pasijon priredila in ga leta 2000 postavila v SNG Drama Ljubljana, režiserjem Alešem Janom, ki je pasijon leta 1992 javnosti predstavil v obliki radijske igre, in režiserjem Milanom Golobom, ki pripravlja letošnjo postavitev v Škofji Loki.

Izhodišče pogovora so trije različni pristopi, s katerimi so se v bližnji preteklosti soočili režiserji in se še soočajo, ko se vsakih šest let na ulicah Škofje Loke uprizarja besedilo patra Romualda. Škofjeloški pasijon namreč ni samo najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, je tudi prva režijska knjiga v slovenščini.

Prihodnji petek bo Stara dekanija v Stari Loki gostila Pasijonski večer 2015, kjer bo potekal recital Pasijonskega sonetnega venca Mateja Krevsa. Dan zatem bo v Nunski cerkvi otvoritev pasijonskih jaslic.

V četrtek, 19. marca, bo v mali dvorani Sokolskega doma odprtje Tipne razstave Škofjeloškega pasijona, v soboto, 21. marca, pa bo tik pred premiero letošnje uprizoritve še blagoslov igralcev in sodelujočih pri Škofjeloškem pasijonu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dnevi-skofjeloskega-pasijona-za-uvod-v-sam-pasijon