Brezčasno Labodje jezero v Mariboru tudi z Anastasio in Denisom Matvienkom

Avtor: STA

Brezčasna baletna mojstrovina Labodje jezero bo v SNG Maribor v petek doživela novo premiero. Pred dnevom žena bosta nastopila posebna gosta iz Mariinskega gledališča Anastasia in Denis Matvienko, glavni vlogi v koreografiji Valerija Kovtuna pod taktirko Američanke Tare Simoncic pa bosta odplesala Tetiana Svetlična in Anton Bogov.


Foto: Tiberiu Marta

Pravljično pripoved o princesi Odette, ki se zaradi uroka zlobnega čarovnika Rothbarta spremeni v prelepega laboda, je za Carski balet v Sankt Peterburgu ustvaril eden najvidnejših skladateljev ruske romantike, Peter Iljič Čajkovski (1840-1893).

Največji navdih za to nesmrtno baletno upodobitev romantičnega hrepenenja in ljubezni naj bi bila tragična usoda bavarskega kralja Ludwiga II. Njegov zaščitni znak naj bi bil prav beli labod, njegova sanjaška narava in senzibilnost pa sta zajeti tudi v značaju mladega in nestanovitnega princa Siegfrieda, izpostavljajo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.

Eno najbolj priljubljenih stvaritev klasičnega baleta, ki je za marsikoga postal sinonim za beli balet, je bila v Sloveniji prvič uprizorjena v Ljubljani leta 1921. V SNG Maribor se zadnjima produkcijama iz leta 1997 in 2005 pridružuje še letošnja, prav tako po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu s koreografskimi adaptacijami Kovtuna.

Vlogo Odette bo tokrat odplesala baletna solistka SNG Maribor Tetiana Svetlična, princ Siegfried pa bo znova Anton Bogov. Po besedah asistentke koreografa Alenke Ribič, ki je plesala glavno vlogo v prejšnjih dveh mariborskih produkcijah, gre za izredno zahtevni vlogi. "Velik izziv je, ko plešeš tako belega kot črnega laboda, ki sta karakterno zelo različna. Beli je nežen, ljubeč, predan, medtem ko je črni sama zloba. Tehnično sta pa oba izredno zahtevna, vsak na svoj način," je povedala v današnji izjavi za medije.

Izziv za baletnika je tudi zato, ker je Labodje jezero del železnega repertoarja vsake večje baletne hiše in posledično magnet za občinstvo. "Mislim, da mora biti v vsakem gledališču ohranjen klasični balet, ker gre za tradicijo. S klasičnim baletom se ansambel kali, izpopolnjuje, medtem ko je moderni balet nadgradnja tega znanja," meni Ribičeva.

Scenografija in kostumografija sta delo Marije Levicke, dirigentka pa je Američanka slovenskega rodu Tara Simoncic, ki je lani prvič nastopila v SNG Maribor na enem od simfoničnih koncertov.

Vlogo Rothbarta bodo plesali Sergiu Moga, Sytze Jan Luske in Matjaž Marin, dvornega norčka Yuya Omaki in Filip Jurič, kraljice Klavdija Stanišič, prinčevega učitelja Slavčo Stoleski in ceremoniarja Marin Turcu.

Posebna poslastica za ljubitelje baleta bo sobotno gostovanje zvezd iz baleta Mariinskega gledališča Anastasie in Denisa Matvienka, ki sta z mariborskim baletom pod vodstvom Edwarda Cluga že večkrat sodelovala. V SNG Maribor sta med drugim nastopila leta 2012 na gala večeru baletnih zvezd iz Sankt Peterburga, prav tako sta odplesala glavni vlogi v mariborski produkciji Don Kihota na gostovanju na Finskem leta 2013.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/brezcasno-labodje-jezero-v-mariboru-tudi-z-anastasio-in-denisom-matvienkom