Komigo v Gorici letos v znamenju Franeta Milčinskega - Ježka

Avtor: STA

Kulturni dom Gorica in Kulturna zadruga Maja iz Gorice pripravljata v sodelovanju z združenjem Terzo Teatro iz Gorice, ZSKD in Forumom cultura iz Gorice že 12. sezono trojezičnega komičnega gledališča. Ker je lani minilo 100 let od rojstva Franeta Milčinskega - Ježka, bo letošnji abonma v znamenju tega slovenskega gledališkega ustvarjalca.


Frane Milčinski Ježek / Foto: Wikimedia Commons

Komigo - komično gledališče v italijanščini, slovenščini in furlanščini - bo letos ponudil osem predstav. Sezono bo 18. marca odprl humorni kabaret ob 100-letnici Ježkovega rojstva z naslovom 100 svečk za Ježka v izvedbi Teatra Morpheus iz Ljubljane. Rozinteater iz Ljubljane bo 1. aprila uprizoril Jezik ne jezi se, 9. aprila bo na sporedu varjetejski večer čarodejev z delom I pirati...varieta e magia, 22. aprila pa furlanski TV dnevnik Tele Scussons - Notiziari comic satiric dal Friul e dal mont....

Mednarodna operna akademija iz Križa pri Trstu bo 8. maja izvedla opero Rigoletto, 19. maja ji bo sledilo Te lo do io l'ebreo, Viaggio di un ebreo errante - Judovski humor in glasba v izvedbi Združenja Musica Libera iz Trsta. Zadnja predstava bo 8. junija, ko bo ljubljansko Šentjakobsko gledališče predstavilo komedijo Seks in ljubosumnost. Izven abonmaja pa bosta 27. marca na sporedu predstava Nora Gregor - skriti kontinent spomina in 14. aprila koncert nomadskega bluesa v izvedbi Etrana Finatawa iz Nigerije.

Kot so zapisali v Kulturnem domu Gorica, ima komično gledališče to posebno moč, da je neposredno komunikativno ne glede na jezik, ki ga uporablja. Občinstvo, na katerega se projekt obrača, je italijansko, slovensko in furlansko, oziroma je lahko katerokoli.

Kot so še zapisali v kulturnem domu, kjer želijo s projektom Komigo izpostaviti tudi bogato jezikovno izročilo prebivalcev Goriške, dograditev skupne Evrope sloni na spoštovanju kulturne različnosti njenih članic. Pestra evropska kulturna različnost pa je zakoreninjena v bogatem in raznolikem evropskem jezikovnem premoženju.

Festival komičnega gledališča Komigo, ki je edini te vrste tako v Sloveniji kot v Italiji, je nastal leta 2004 v okviru sodelovanja med Italijo in Slovenijo. Nosilca projekta sta Kulturni dom Gorica in Kulturna zadruga Maja. Na slovenski strani so partnerji projekta Italijanska unija v Kopru-Unione Italiana di Capodistria, Studio Anima iz Ljubljane, Kulturni dom Nova Gorica in SNG Nova Gorica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/komigo-v-gorici-letos-v-znamenju-franeta-milcinskega-jezka