Radijska igra Hilda v režiji Alena Jelena zmagala na festivalu v Veliki Britaniji

Avtor: Škuc

V soboto zvečer se je v obmorskem mestu Herne Bay v grofiji Kent končal prvi mednarodni festival radijske igre Združenega kraljestva, ki je s temo “iz odra v eter” povezal gledališče in radio.


Foto: Alen Jelen

Na festivalu je sodelovalo dvanajst držav, med njimi je bila tudi Slovenija. Za nagrade se je potegovalo triindvajset radijskih iger za odrasle in šest kratkih iger. Radio Slovenija se je predstavil z dramo Hilda francoske avtorice Marie Ndiaye v režiji Alena Jelena in produkciji Uredništva igranega programa. Slovenska radijska igra Hilda je osvojila prvo mesto.

Mednarodna žirija je igro ocenila kot mojstrsko dovršeno radijsko delo in posebej izpostavila igralski presežek Nataše Barbare Gračner v vlogi Gospe Lemarchand. Drama Hilda, ki jo je Alen Jelen režiral tako za Radio Slovenija kot v tudi Prešernovem gledališču Kranj (v koprodukciji s ŠKUC gledališčem) in se je zato lahko uvrstila v program festivala, govori o novodobnem suženjstvu, ki smo mu zmeraj bolj priča tako v svetu kot žal tudi pri nas. V radijski izvedbi so poleg režiserja in dramaturga Alena Jelena sodelovali še glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Matjaž Miklič in igralci Nataša Barbara Gračner, Gregor Gruden in Vesna Pernarčič. V gledališki predstavi, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča in ŠKUC-a pa nastopajo Darja Reichman, Miha Rodman in Vesna Pernarčič.

Marie NDiaye je ena izmed najvidnejših sodobnih francoskih pisateljic in dramatičark, avtorica sedmih romanov in zbirke kratkih zgodb, napisala pa je tudi vrsto dram in scenarijev. Njeno dramo Očka mora jesti so kot drugo besedilo ženske avtorice uprizorili v Comedie Française, romana Rosie Carpe in Tri močne ženske pa sta prevedena tudi v slovenščino. Radijski festival v Herne Bayu, produkcijsko ga vodi Moving Theatre, iz Sussexa, je na zelo zanimiv, inovativen način povezal gledališče in radio ter s tem novim konceptom prinesel dodatno svežino v festivalski prostor. Organizatorji festivala upajo, da ga bodo lahko s pomočjo BBC-ja in neodvisnih producentov izpeljali tudi drugo leto. Hildo bo moč ponovno slišati v kratkem na našem tretjem programu in videti na odru v kranjskem gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/radijska-igra-hilda-v-reziji-alena-jelena-zmagala-na-festivalu-v-veliki-britaniji